Politik

SPRITSMUGGLARNA – operation Jeltsin

Ett trettiotal kurirer, hundratusentals liter alkohol och miljonvinster. Efter ett års spaning kunde tull­kriminalen avslöja en omfattande organiserad smuggling av alkohol. Allt utspelade sig i den lilla byn Koppom i Värmland.

Den 45-åriga mannen från Norge anländer till ett falurödfärgat hus i byn Koppom i västra Värmland, nära den norska gränsen. Han har kommit för att hämta nycklarna till den Opel Vivaro, en stor vit skåpbil, som står på gården.

I handskfacket ligger en plånbok med pengar och en inköpslista. 10 flak Giraff, 10 kartonger Merlot och 10 flak rekorderlig päroncider är några av de varor som står listade. Han noterar att runt 20 000 kronor har skickats med som vanligt. Pengarna ska gå till inköp och resekostnader.

45-åringen startar bilen och kör i väg. Det han inte vet är att granskande men väl dolda blickar hela tiden följer honom. Tullkriminalen fotograferar och dokumenterar varje steg. De vet att norrmannen kommer tillbaka till Koppom om 20 timmar, då med full last.

Kvinnan var flitig och försökte alltid få tag i den alkohol som det var extrapriser på. Hon skrev shoppinglistor med specifika mängder och märken.

Blev tipsade
Det var i slutet på 2006 som de första tipsen började komma in till Tullkriminalen i Hån. Privatpersoner ringde och berättade att någonting pågick vid ett hus i byn, som har cirka 600 invånare.

– Vi kollade upp paret som bodde i huset och kunde se att det rörde sig om personer från Stockholm med en tveksam bakgrund. De kunde också kopplas till några tillslag av alkohol i Norge, det första redan 2004, säger Boo Feuk som är projektledare på Tullkriminalen i Hån.

En omfattande spaning, som kom att pågå under ett års tid, inleddes. Och ”Operation Jeltsin” visade sig bli ett av de största alkoholsmugglingsfallen i Sverige i modern tid.
Boo Feuk och hans team på fem tullkriminalare spenderade tusentals timmar med att kartlägga och samla bevis mot paret, en man i 35-årsåldern och en kvinna i 39-årsåldern, som var huvudmän i smugglingshärvan.

– Vi tog reda på när de var hemma, om de jobbar, vilka tider de går ut, vilka som kommer dit. När vi ser deras mönster så anpassar vi oss. Jobbar de på natten så gör vi det också.

Täta smugglingsresor
Ungefär två gånger i veckan kom en kurir till huset på Koppomvägen och hämtade bil, pengar och inköpslista. Kuriren och, vid vissa tillfällen, en medresenär körde till Tyskland för att fylla bilen med alkohol. Som tack för besväret betalade paret chauffören 1 000 kronor och medresenären en femhundring.

– Kvinnan använde sig konsekvent av personer som hade det dåligt ställt, unga utan jobb eller äldre som levde på socialbidrag. För dem var 1 000 kronor mycket pengar, säger Boo Feuk.

Längs de ensliga vägarna i de värmländska skogarna stod tullkriminalarna utplacerade och väntade in den vita skåpbilen när den återvände från Tyskland. De bevakade hur alkoholen lastades om vid ett av parets hus och dokumenterade hur en ny kurir tog över för att köra en del av alkoholen vidare till Norge.

Boo Feuk som är projektledare på Tullkriminalen i Hån och Keith Einarsson som ingår i teamet spanade i över ett års tid på paret. Foto: Joanna Wågström

Flera gånger följde de efter till Askim i Norge där de tillsammans med norsk polis filmade och fotograferade alkoholen som levererades.

– Eftersom det bara var vi ute vid den tiden var det svårt att följa efter dem. Vi var tvungna att hålla stora avstånd och ibland tappade vi bort bilen, säger Keith Einarsson som är tullinspektör och ingår i teamet som jobbade med operation Jeltsin.

Avlyssnade parets telefoner
För första gången i Sverige, i ett fall som rör alkoholsmuggling, fick tullkriminalen tillstånd att avlyssna parets telefoner. För att avlyssna någon krävs det att brottet är så grovt att det kan ge två års fängelse.

– Vi såg omfattningen och kunde belägga att det var yrkesmässig organiserad verksamhet men vi var tvungna att med säkerhet binda paret till smugglingen. Även om kurirerna åkte i parets bil så kunde de ha lånat den, säger Boo Feuk.

Avlyssningen pågick en månad.

– Efter en dag sa jag sa att vi kan koppla ner för de har pratat färdigt. De pratade i klartext hela tiden. Det var kvinnan som styrde och ställde allting. Hon var motorn, sambon var för snäll, säger Boo Feuk.

”Dags att vakna nu”
Efter ett års spaning hade ett trettiotal kurirer och över hundratusen liter smugglad öl, vin och sprit dokumenterats. Det stora tillslaget bestämdes till den 24:e januari 2008, planen var att slå till när sändningen kom upp.

– Men bilen kom redan natten till den 23:e. Och vi tänkte att vi måste stoppa dem från att köra i väg med alkoholen. Vi åkte runt i byn med uniformerad tull och polis så de inte kunde åka i väg, säger Boo Feuk.

Paret stannade hemma. Klockan åtta på morgonen knackade Boo Feuk och hans gäng på dörren.

– De låg i sängen och sov och jag sa att det är dags att vakna nu.

Vid husrannsakan var hela skåpbilen som stod på gården full med alkohol, precis som planerat. Öl, vin och sprit hittades också i källare, förråd och olika rum i de två hus som paret ägde i Koppom.

Kvinnan och mannen och två av deras kurirer anhölls samma dag.

– Sedan började vi plocka in chaufförer. Under en månads tid höll vi på. Vi höll förhör med chaufförerna och sedan var vi tvungna att förhöra paret en gång till för att kolla de nya uppgifterna och så pågick det, säger Keith Einarsson som var förhörsledare.

Bevis i Tyskland
Tre man från tullkriminalen reste kort därefter ner till Tyskland för att besöka butikerna där det mesta av alkoholen köpts in, Nielsen´s Discount, Calle Grenz­shop och Scanbolaget. Där letade de fram så kallade exportklareringar, kvitton som köparen kan skriva under för att slippa lägga ut pengar för pant på de flaskor och burkar som de för ut i landet.

– De har inget system alls för det här i Tyskland. Alla lappar ligger huller om buller i kartonger och det kommer in 10 000 lappar om dagen, vi satt där och letade i en vecka, säger Boo Feuk.

De hittade ett tjugotal deklarationer, undertecknade av bland andra norrmannen, som lades till förundersökningen.

”Jaktinstinkten driver en”
Paret åtalades för smuggling av 114 800 liter öl, 12 510 liter vin och 3 630 liter sprit, det var de mängder som tullkriminalen kunnat belägga under spaningen 2007. Åtalet omfattade cirka 120 smugglingsresor.

Värdet på de skatter och avgifter som skulle ha betalats för alkoholen om den förts in lagligt beräknades till över 4 miljoner kronor. I november 2009 föll domarna.

– Vi lyckades definitivt med den här operationen. Det är jaktinstinkten som driver en, jag tänker att du ska inte tro att du kan lura mig. Sedan när vi gör tillslaget och det går i lås då tänker man yes, säger Boo Feuk.

Joanna Wågström

Paret dömdes till fängelse. Läs mer.

Så mycket tjänade smugglarparet. Läs mer.

Får föra in hur mycket alkohol som helst. Läs mer.

Mer från Accent