Siouxstam stämmer bryggerier

Oglala Siouxstammen anser att bryggerierna med berått mod bidragit till alkoholproblemen i indianreservatet Pine Ridge i Syd Dakota. Därför har de beslutat att stämma dem tillsammans med fyra ölbutiker.

Enligt tidningen USA today kräver stammen skadestånd på 500 miljoner dollar som ersättning för skador som orsakats av våld och kriminalitet, samt för kostnader för vård och behandling orsakade av skenande alkoholmissbruk bland stammens 20 000 medlemmar.

Stämningen inkluderar också fyra ölbutiker i Whiteclay, en liten ort i Nebraska, på gränsen till Syd Dakota. Trots att orten bara har 11 invånare har butikerna sålt fem miljoner burkar öl under 2010. Indianstammens ledning drar slutsatsen att de flesta kunderna kommer från reservatet och anklagar butikerna för att orsaka kroniskt alkoholmissbruk.

− Vi vill inte förbjuda dem att sälja öl, men vi vill att mängden regleras till en ansvarsfull nivå. Det är inte rimligt att de får sälja öl som uppenbart inte kan konsumeras lagligt, säger Thomas White, advokaten som representerar indianstammen, till tidningen USA today.

I indianreservatet är alkohol olagligt och får varken säljas eller föras in. Den som köper alkohol måste alltså smuggla in den i reservatet. Enligt Nebraskas lag får alkohol inte konsumeras utanför butiker så det finns ingen laglig möjlighet att dricka upp ölen i Whiteclay för den som inte bor där.

Stammen ser stämningen som en sista utväg efter flera misslyckade försök att komma till rätta med missbruket.

− Vi kommer att göra allt som står i vår makt och lagen tillåter för att skydda hälsa, välfärd och framtid för våra barn och ungdomar, säger John Yellow Bird Steele, president för Oglala Siouxerna.

Juridikprofessor Thomas Horton säer att detta är ett mycket intressant fall.

− Såvitt jag kan bedöma har stammen rätt att besluta om alkoholförsäljning i reservatet. Det här verkar ju vara ett system upplagt för att kringgå deras lagstiftning, säger han.

Eva Ekeroth

Mer från Accent