Opioidkris i USA

Purdue Pharma gömde undan miljarder innan konkursen

Narkotikadödligheten stiger åter i USA. Företagen som pekas ut som ansvariga gör sitt bästa för att gömma undan sina tillgångar.

Nya preliminära siffror från den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC visar att den amerikanska opioiddödlighen återigen stiger och att 2019 var det dödligaste året hittills. Mellan 2017 och 2018 sjönk överdosdödligheten med 4 procent men den trenden kan ha vänt.  Nästan 71 000 amerikaner beräknas ha dött av överdoser under förra året. Det rapporterar Vice news.

Samtidigt fortsätter rättsprocesserna för att ställa läkemedelsföretag till svars för den oansvariga marknadsföring av opioidläkemedel som anses ha varit en avgörande faktor bakom krisen.

Läkemedelsföretaget Purdue Pharma och deras ägare, familjen Sackler, har pekats ut som en av de stora bovarna bakom den amerikanska opioidkrisen. Nu har Purdue Pharma ställts inför rätta och deklarerat konkurs, men stora delar av familjen Sacklers tillgångar har redan fredads undan rapporterar Bloomberg businessweek.

Purdue Pharma ställdes inför rätta redan 2007 och medgav att man använt sig av vilseledande marknadsföring för att sälja sina starka och beroendeframkallande opioidläkemedel. Men företaget tog sig ur tvisten och fortsatte sälja beroendeframkallande, smärtstillande mediciner fram tills man återigen ställdes inför rätta och förklarade konkurs i september 2019.

Men under åren däremellan har Purdue Pharma och deras dotterbolag förflyttat tusentals miljoner kronor till bolag registrerade i Luxemburg, Jungfruöarna och Delaware. Bloomberg har följt pengaspåret och räknar till 108 miljarder kronor som förflyttats ut ur Purdue Pharma mellan 2008 och 2017. Bland annat har 44 miljarder kronor hamnat i truster i delstaten Delaware och sedan tillfallit Sacklerfamiljens medlemmar.

Sacklerfamiljen vill fortfarande inte erkänna någon skuld i opioidkrisen men har föreslagit en förlikning med de 48 delstater som stämt Purdue Pharma. Förlikningen skulle innebära att Purdue Pharma skulle betala ut ungefär 100 miljarder kronor i skadestånd och att företaget skulle tas över av en stiftelse som kontrolleras av delstaterna som stämt företaget.

Mer från Accent