Opioidkris i USA

Marknadsförde opioider – trots risken för beroende

Läkemedelsföretaget drev på försäljningen av opioidmedicinen Oxycontin medan patienterna hamnade i missbruk. Nu har processen börjat för att hitta de skyldiga till USA:s opioidepidemi.

Delstaten Massachusetts anklagar läkemedelsföretaget Purdue Pharma, som tillverkar det opioidbaserade, smärtstillande läkemedlet Oxycontin, för att ha misslett läkare och allmänheten om läkemedlets risker. De menar menar att företaget var mycket väl medvetna om att läkemedlet var beroendeframkallande men ändå fortsatte att lobba för att få läkare att skriva ut höga doser av läkemedlet. Det rapporterar The Guardian och Vice News.

Purdue Pharma hävdar å sin sida att de blivit orättvist uthängda av Massachusetts chefsåklagare som försöker lägga hela skulden för opioidepidemin på ett enda företag.

I de dokument som blivit offentliga genom stämningen framgår det hur en en av Purdue Pharmas ägare, Richard Sackler, i ett mejl från 2008 menar att företaget borde satsa på att sälja allt starkare smärtstillande mediciner. I stämningen menar chefsåklagaren också att Richard Sackler visste hur beroendeframkallande Oxycontin var, men ändå ville att företaget skulle marknadsföra medicinen aggressivt mot läkare. Enligt stämningen har företaget använt osanna påståenden för att  skyla över riskerna för beroende och överdos.

2007 dömdes representanter från Purdue Pharma för att ha misslett lagstiftare och läkare om läkemedlens beroendepotential.

På flera olika nivåer i det amerikanska rättssystemet pågår nu processer för att försöka hitta ansvariga för epidemin och ett flertal opioidtillverkare har stämts av delstater eller andra instanser. Dessa processer kommer att pågå under 2019 och ett fall från Ohio som tros kunna fungera som testballong beräknas avgöras i oktober.

2017 dog mer än 70 000 amerikaner av överdos.

Mer från Accent