Narkokoll: Khat – uppiggande drog som är ovanlig i Sverige

Khat växer och odlas främst på Afrikas horn, andra platser i Afrika och Arabiska halvön. Växten skördas på morgonen och lindas in i bananblad för vidare transport med flyg till bland annat Europa. Drogen skickas ofta som en grönsak till Holland och Storbritannien, som inte narkotikaklassat khat, därifrån smugglas den vidare till andra länder i Europa.

Khat kommer från växten Catha Edulis och innehåller ämnena katinon och katin som ger ett rus. Khat är centralstimulerande och har en uppiggande effekt, som exempelvis amfetamin, men ruset är svagare. Det vanligaste är att man tuggar bladen men det går även att göra te av växten.

Khat säljs i buntar, ofta inlindade i bananblad. En bunt kallas för en marduuf och väger cirka 200 gram. En normaldos för en person är ett knippe på cirka 25 gram. Vana missbrukare kan tugga tre till fyra knippen vid ett tillfälle.

Khat växer främst i Afrika och på Arabiska halvön och har tuggats av folk där sedan länge.

I Sverige är drogen sällsynt och används nästan uteslutande av män som flyttat hit från de länder där den odlas. Inom den gruppen cirkulerar uppgifter om att runt hälften av männen tuggar khat. Kvinnor använder sällan drogen. Vanligast är khat i Mellansverige, ett fåtal beslag har även gjorts i Sydsverige.

Gatupriset på khat i Sverige har sjunkit med cirka 30 procent sedan år 2000. Eftersom khat är ovanligt är det svårt att avgöra hur tillgängligheten förändras. Beslagsstatistiken pekar dock på en svag ökning under de senaste tio åren.

Joanna Wågström

 .

Grafik: Mathias Lövström

Mer från Accent