Alkoglassen

Mathem slutar sälja alkoglass – igen

Efter anmälningar har Mathem dragit in försäljningen av alkoholisglass.

Trots att den nya alkohollagen, som kom i somras, jämställer alkoholisglass med alkoholdryck återupptog Mathem försäljningen av glassen. Denna gång med en lägre alkoholhalt, 3,4 procent, samt en neutral svart förpackning. 

– Det har de säkert gjort för att komma under folkölsgränsen och för att den inte ska se ut som barnglass, men det är ju lika olagligt ändå. Det är bara öl som får innehålla upp till 3,5 procent alkohol när den säljs utanför Systembolaget. För andra drycker är det max 2,25 som gäller, säger Emilia Pettersson, politisk sekreterare på IOGT-NTO.

Mathem hade också satt åldersgränsen 18 år för att få köpa glassen.

– Men enligt alkohollagen är det 20 år som gäller för alkoholdrycksliknande preparat, så även det bryter mot lagen, säger Emilia Pettersson.

Upptäckten att glassen åter fanns i sortimentet fick Emilia Pettersson, som arbetar som politisk sekreterare på IOGT-NTO, att anmäla Mathem till Konsumentverket. Anmälan gjorde hon som privatperson. 

Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, anmälde också glassen, men inte till Konsumentverket.

– Det var en anmälan till tillståndsenheten i Stockholm, det är där man ansöker om att få sälja alkohol, något som kommunerna i dag har ansvar för, säger Filip Nyman, en av UNF:s två ordförande, till tidningen Dagen.

Filip Nyman skrev också en debattartikel som publicerades i Aftonbladet.

Kort därefter drogs glassen in från Mathems sortiment.

– Vi ska givetvis följa alla lagar och regler som gäller i Sverige. Tyvärr ser vi ut att ha brustit i våra rutiner den här gången, vi har redan tillsatt en utredning för att förstå vad som gått fel och säkerställa att det aldrig ska hända igen. Vi ber om ursäkt för att det har inträffat och ska göra ett bättre jobb i framtiden, säger Johan Littorin, Chief Revenue Officer på Mathem, i ett mejl till Accent.

IOGT-NTO om glassbeskedet: ”En seger”

Alkoglass föreslås lyda under samma lagar som vanliga alkoholdrycker. Det visar delbetänkandet i regeringens utredning. ”En seger”, enligt IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

Mer från Accent