Alkoglassen

Ingen fryst alkoglass i Systembolagets butiker

Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.

I slutet av maj beslöt Riksdagen att alkoglass, och liknande produkter, från 1 juli ska regleras som alkoholdrycker, så långt det är möjligt. Det betyder att matbutiker inte längre kan sälja alkoholglassar med en alkoholhalt över 3,5 volymprocent, vilket varit fallet med den omdebatterade isglassen.

Den som förväntar sig att kunna gå in på närmsta Systembolag och köpa sig en glass i sommar kommer dock att bli besviken.

– Vi kommer inte att sälja några frysta glassar i våra butiker i sommar. Det beslutet har vi fattat i dag, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Däremot kan glassen hamna i Systembolagets beställningssortiment.

– Vill någon producent eller leverantör placera produkten i vårt beställningssortiment så går det bra, men då säljer vi den ofryst. Till nästa år gör vi en ny bedömning beroende på efterfrågan, säger han.

I Systembolagets sortiment finns redan isglass.

– Sedan augusti 2018 har vi fyra artiklar i vårt beställningssortiment. De säljs i förpackningar om fem glassar à 65 milliliter. De är inte frysta när man köper dem, säger Lennart Agén.

Alkoglassen ska enbart säljas på Systembolaget

För två år sedan slog IOGT-NTO larm och startade en protestlista för att få bort alkoglassen från vanliga butiker. Nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss att alkoholhaltig glass ska säljas på Systembolaget.

Mer från Accent