Alkoglassen

IOGT-NTO om glassbeskedet: ”Det här är ju en seger”

Alkoglass föreslås lyda under samma lagar som vanliga alkoholdrycker. Det visar delbetänkandet i regeringens utredning. ”En seger”, enligt IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

Det har varit en riktig långkörare, men nu börjar isen lossna för alkoholglassen. I går kom delbetänkandet i regeringens utredning om alkoglassen, och där föreslås att glassen ska följa samma typ av regler som alkoholhaltiga drycker.

– Regeringen värnar om den svenska alkoholpolitiska modellen. Inte minst när det kommer till att skydda barn och unga. Det är därför rimligt att vi har samma typ av regler för försäljning av exempelvis alkoglass som för annan alkoholhaltig dryck, säger folkhälsominister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Om förslaget går igenom så kommer Systembolaget få ansvar för att sälja alkoglassen.

Nyhetsbyrån TT frågade Systembolagets presschef om det innebär att Systembolaget måste sälja alkoholfri glass också.

– Haha … Det är inget vi har funderat på i nuläget, säger presschefen Lennart Agén till TT.

Johnny Mostacero. Foto: Nathalie C. Andersson

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är positiv till utredningens första besked.

– Jag tycker det är jättebra att de äntligen kommer att behandla alkoglassen som den vara det är, det vill säga en frusen drink, och det innebär ju att det är Systembolaget som ska sälja den. Sedan tycker jag att de företag som trots allt saluför glassen, framför allt Mathem, borde göra som ICA. Det vill säga ta sitt sociala ansvar och frivilligt plocka bort den ur sitt sortiment redan nu, säger Johnny Mostacero.

IOGT-NTO har lobbat hårt för att alkoglassen ska klassas som en alkoholhaltig produkt. Förra sommaren genomfördes bland annat en namninsamling där 3 000 personer skrev på för att stoppa alkoglassen. Och nu har arbetet gett resultat.

– För oss är det här ju en seger. Det vi gjorde i Almedalen 2016, med namninsamlingen, har ändå tryckt på, liksom det möte vi hade med ICA, där de efteråt gick ut offentligt i media och tog avstånd från produkten. Så ja, det är en seger. Vi har makt som folkrörelse.

Utredningen föreslår att den uppdaterade alkohollagen ska börja gälla den 1 januari 2019. På tok för sent, enligt Johnny Mostacero.

– Vi tycker att det här borde vara på plats till nästa sommar, då nästa stora försäljningsperiod för den här frusna drinken börjar. 2019 känns jävligt långt bort …

Ingen fryst alkoglass i Systembolagets butiker

Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.

Mer från Accent