Alkoglassen

Alkoglassen ska enbart säljas på Systembolaget

För två år sedan slog IOGT-NTO larm och startade en protestlista för att få bort alkoglassen från vanliga butiker. Nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss att alkoholhaltig glass ska säljas på Systembolaget.

Glassen, som har en alkoholhalt på 4-5 procent, har kunnat säljas i detaljhandeln eftersom den inte är menad att drickas. Den har därför omfattats av ett undantag som gäller för bland annat punchrullar och romglass.

– Vi har utrett detta och kommer nu att lägga ett förslag att det här ska vara omöjligt. Det ska vara samma regler som för annan alkohol, säger socialminister Annika Strandhäll till Ekot.

Gårdagens beslut går alltså på samma linje som ett delbetänkande från regeringen ritade upp redan för ett år sedan.

Alkoglassen fick stor uppmärksamhet kring Almedalsveckan för två år sedan då IOGT-NTO startade en protestlista för att få bort glassen från vanliga butiker. 3000 personer skrev under uppropet på bara några dagar.

– Det här är vår fråga, och det är vi som lyft den till debatt. Det här beslutet är en anledning för oss och våra medlemmar att fira, sägerIOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero.

Johnny Mostacero minns hur han under några intensiva dagar i juni 2016 hann träffa ICA:s ledningsgrupp såväl som dåvarande folkhälsominister Gabriel Wikström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Karlsson för att prata alkoglass. Resultatet av mötet med ICA:s ledning var att matvarukedjan några dagar senare offentligt tog avstånd från alkoglassen.

– Man sa att det här är en produkt som borde regleras och säljas via Systembolaget. Det visar vilken kraft den finns i en folklig opinion, säger Johnny Mostacero.

Socialminister Annika Strandhäll tar allvarligt på alkoglassen och säger till Ekot att alkoholprodukter som riktar sig mot unga riskerar att bli en inkörsport.
– Det här är produkter med hög alkoholhalt, som en starköl. Den riktar sig dessutom i färg och form till barn och unga och som nu kan säljas i dagligvaruhandeln. Det tror jag att många, inte minst föräldrar, tycker är dåligt, säger Annika Strandhäll.

Ännu är det dock inte klart om, när och hur glassen kommer att säljas via Systembolaget

– Om lagförslaget går igenom måste vi ta ställning till hur Systembolaget ska sälja glassen och hur inköpsprocessen ska se ut, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Om förslaget passerar riksdagen så föreslås det träda i kraft den 1 april 2019.

Ingen fryst alkoglass i Systembolagets butiker

Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.

Mer från Accent