Alkoglassen

Alkoglass jämställs med alkohol

Inte bara försäljning i livsmedelsbutiker stoppas. Nu blir det också slut med reklamaffischer för alkoglass på stan.

Av ett pressmeddelande som regeringen skickade ut för några veckor sedan, framgick att alkoholglass inte längre ska kunna säljas i livsmedelsbutiker. Något som IOGT-NTO har slagits hårt för, med bland annat en namninsamling.

En närmare titt på propositionen visar att det inte bara är försäljningen som ska regleras. Regeringen föreslår att en ny definition ”alkoholdrycksliknande preparat” införs. Den ska omfatta alkoholhaltiga preparat som ur konsumtionssynpunkt är att jämställa med alkoholdrycker eller annars kan antas användas som berusningsmedel. Alltså alla som kan användas i syfte att bli full.

Så långt det är möjligt föreslår regeringen att de ska regleras på samma sätt som alkoholdrycker vad gäller försäljning, partihandel, marknadsföring, servering och tillsyn.

Det kommer också att medföra att formuleringarna av straffbestämmelserna i andra lagar måste ändras, till exempel lagen om straff för vissa trafikbrott, sjölagen och ordningslagen.

Även bestämmelserna som ger polisen rätt att förverka alkoholdrycker ska också gälla de alkoholdrycksliknande preparaten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019

Ingen fryst alkoglass i Systembolagets butiker

Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.

Alkoglassen ska enbart säljas på Systembolaget

För två år sedan slog IOGT-NTO larm och startade en protestlista för att få bort alkoglassen från vanliga butiker. Nu föreslår regeringen i en lagrådsremiss att alkoholhaltig glass ska säljas på Systembolaget.

Mer från Accent