Alkoglassen

Alkoglass jämställs med alkohol

Inte bara försäljning i livsmedelsbutiker stoppas. Nu blir det också slut med reklamaffischer för alkoglass på stan.

Av ett pressmeddelande som regeringen skickade ut för några veckor sedan, framgick att alkoholglass inte längre ska kunna säljas i livsmedelsbutiker. Något som IOGT-NTO har slagits hårt för, med bland annat en namninsamling.

En närmare titt på propositionen visar att det inte bara är försäljningen som ska regleras. Regeringen föreslår att en ny definition ”alkoholdrycksliknande preparat” införs. Den ska omfatta alkoholhaltiga preparat som ur konsumtionssynpunkt är att jämställa med alkoholdrycker eller annars kan antas användas som berusningsmedel. Alltså alla som kan användas i syfte att bli full.

Så långt det är möjligt föreslår regeringen att de ska regleras på samma sätt som alkoholdrycker vad gäller försäljning, partihandel, marknadsföring, servering och tillsyn.

Det kommer också att medföra att formuleringarna av straffbestämmelserna i andra lagar måste ändras, till exempel lagen om straff för vissa trafikbrott, sjölagen och ordningslagen.

Även bestämmelserna som ger polisen rätt att förverka alkoholdrycker ska också gälla de alkoholdrycksliknande preparaten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer