
Efter ett initiativ från IOGT-NTO Östs distriktsordförande Filip Nyman har kampanjen Syna bluffen nu plockats upp även av IOGT-NTO-förbundet, Ungdomens nykterhetsförbund och Junis.
– Jag ser det som en kampanj av den nya nykterhetsrörelsen som också visar på att vi kan förändras åt det hållet om vi vill, säger han.
Med “det hållet” menar han en politisk nykterhetsrörelse som även driver kampanjer för sin sak.
– Jag tror att vi i rörelsen behöver samlas kring något och inte bara prata om den nya organisationen, även om den också är viktig. Det här kan bli en kampanj för att hitta oss själva och visa att vi kan göra något i frågor som vi tycker är viktiga. Det här är ju den största frågan på väldigt länge, kanske sedan mellanölet.
Kampanjen består än så länge främst av en namninsamling. I skrivande stund har man samlat strax över 500 namnunderskrifter, men bara under söndagskvällen ramlade det in 150 underskrifter och Filip Nyman tror att det kan ticka på snabbt.
– Jag hoppas på 10 000 underskrifter innan slutet av april men ett mål i sig är ju också att hålla frågan levande. Målsättningen är också att vi ska känna att vi kan göra något och att det går att ta fram en kampanj som är enkel och lätt att sluta upp kring. Det känns som en prestigegrej i en så viktig fråga.
Filip Nyman smider planer på att låta kampanjen växa, till exempel med en flygbladsutdelning i Stockholm den kommande veckan. Men det finns mycket annat man kan göra för att engagera sig i frågan.
– Man kan kontakta riksdagsledamöterna i socialutskottet, men också sina lokala politiker och kräva att de tar ansvar. Men det är också viktigt att sprida budskapet vidare genom att prata om det här med kompisar, familj och kollegor.
Vad menar ni med att gårdsförsäljningen är en bluff?
– Som vi ser det så är förslaget som ska röstas om i april ett första steg för att nedmontera monopolet och förändra alkoholpolitiken. Man lägger fram ett förslag som både vi i nykterhetsrörelsen och alkoholindustrin tycker är dåligt.
Förslaget om gårdsförsäljning av alkohol har kritiserats av Centerpartiet och Sverigedemokraterna, som vill se en mer omfattande gårdsförsäljning med mindre begränsningar. Samtidigt har branschorganisationer inom alkoholindustrin sagt att man ska dra gårdsförsäljningen inför EU-rätten vilket skulle kunna resultera i att Sverige mister det undantag som gör att man överhuvudtaget får ha ett alkoholmonopol.
– Det är tråkigt att regeringen inte ser att det är större än att kunna handla alkohol hos en producent. Antingen är de naiva eller så bryr de sig inte. Och jag tror att de har en tanke med detta, att de vet vad de sysslar med, säger Filip Nyman.