Alkoglassen

IOGT-NTO startar kampanj mot alkohol-isglassen

IOGT-NTO vill att Folkhälsomyndigheten ska agera för att stoppa alkohol-isglassen. I dag startar organisationen en namninsamling.

Alkohol-isglassen, som Accent tidigare skrivit om, har väckt upprörda känslor hos många. Nu startar IOGT-NTO en kampanj för att få Folkhälsomyndigheten att ompröva bedömningen att isglassen inte är en alkoholdryck.

– Vi försöker få någon att ta ansvar för att stoppa glassen. Det handlar om att skydda barn. Vi tycker att Folkhälsomyndigheten varit väldigt passiva i frågan. De har valt att klassa glassen som ett alkoholhaltigt preparat, men inte ens utrett om man kan sätta en åldersgräns, säger Linda Engström, chef för avdelningen för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO.

Om nuvarande lagstiftning inte räcker för att sätta stopp för alkoholglassen behöver lagen troligen ses över, enligt IOGT-NTO.

– Det är ju lagstiftningen som ger utrymme för den här typen av produkter. Det här är förmodligen bara början. Nästa steg kan vara att göra vodka i gelatin och sälja det. Alkoholglassen öppnar upp för mycket och den dörren måste regeringen stänga rejält, säger Johnny Mostacero, ordförande för IOGT-NTO.

Glassen som först började säljas av Mathem, som levererar mat hem till kunder, säljs nu också i Ica-butiker. Både Mathem och Ica har satt 18-årsgräns på glassen, men det är inte olagligt att sälja glassen till barn.

Tv4 sände i dag ett inslag där unga från föreningen IOGT-NTO Medmänniska i Umeå försöker köpa glassen i en Ica-butik. Lars-Erik Åhlén från föreningen uttalar sig i inslaget.

Läs Accents tidigare artiklar i ämnet:

Reklam för omstridd alkoglass anmäld

Fullt lagligt att sälja isglass med alkohol

Eva Ekeroths blogg: Någon måste säga stopp

Ingen fryst alkoglass i Systembolagets butiker

Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.

Mer från Accent