Välkommen till djungeln

Risker med legalisering: ”Görs det mer normalt kommer fler använda”

Normalisering, trafikproblem och ökat inflytande från industrin. Den tyska cannabislegaliseringens kritiker ser flera risker med den nya lagen.

Det tyska polisfacket uttalade redan innan legaliseringen en oro för vad förändringen skulle innebära för polisens arbete. Fem månader efter legaliseringen finns fortfarande flera frågetecken.

– Det skapar en osäkerhet, speciellt när det kommer till arbetet i trafiken, säger Marc Franke, presstalesperson på det tyska polisfacket DPolG.

Han förväntar sig att få se en ökning av trafikolyckor och att fler blir av med körkortet efter legaliseringen.

– Den som använder cannabis kan bara gissa sig till när de är över gränsen för drograttfylla på 3,5 nanogram per milliliter blod. Till skillnad från alkohol så går det inte att beräkna hur THC bryts ner i blodet.

Han menar att den nya lagen för med sig en uppsjö av regler som polisen nu behöver hålla koll på, vilket gör polisens arbete svårare.

– Dessutom så skickar lagen en signal om att det inte är så farligt med droger och att narkotika inte längre känns lika skrämmande.

Att legaliseringen kan leda till en normalisering av cannabis skulle kunna ha flera konsekvenser. Marc Franke ser en risk att fler, och främst unga, börjar använda cannabis medan de som förespråkar en cannabislegalisering tror att mindre stigma kan leda till att fler vågar söka hjälp om de hamnar i missbruk.

Jakob Manthey, forskare I psykiatri och psykoterapi vid Hamburgs universitet, menar att det inte är givet att ett minskat stigma även sträcker sig så långt att det omfattar den som hamnat i missbruk av cannabis. Han pekar på att en femtedel av de som skrevs in för vård av cannabismissbruk innan legaliseringen blev inskrivna efter kontakt med polisen. Antalet personer som får vård för cannabismissbruk skulle alltså även kunna minska till följd av legaliseringen, menar han.

Pierre Andersson är policyrådgivare på Narkotikapolitiskt centrum, NPC och tidigare chefredaktör för Accent. Han har tittat på vad som händer i länder som legaliserar cannabis och nämner också normaliseringen som ett problem.

– Den främsta risken här är att man sänker trösklarna för människor att prova och hålla på med cannabis, gör vi det mer normalt så kommer fler använda, det är ingen tvekan om den saken. Det gäller alla åldersgrupper och alla typer av användare.

Han tar Kanada och USA som exempel.

– Där har dagliganvändningen ökat, att använda cannabis har blivit normaliserat och man får en stor andel av befolkningen som inte är riktigt närvarande för sina barn och på sitt jobb, säger han.

Men normaliseringen är inte den enda risken som forskaren Jakob Manthey ser. I en artikel framhäver han ytterligare två överhängande risker med legaliseringen; att medicinsk cannabis används i russyfte och riskerna med att cannabisindustrin får mer inflytande.

Förutom att skaffa cannabis genom hemodling eller via en cannabisklubb så finns det ett tredje sätt att lagligt få tag på cannabis i Tyskland. Sedan 2017 är cannabis nämligen lagligt att använda medicinskt för den som har ett recept. Den nya lagen innebär att medicinsk cannabis inte längre klassas som narkotika vilket kommer att lätta reglerna på när cannabis får skrivas ut på recept och liberalisera marknaden för medicinsk cannabis.

Under våren ökade tyskarnas onlinesökningar efter hur man får recept på medicinsk cannabis kraftigt och det finns en överhängande risk att dessa produkter även kommer att användas i berusningssyfte menar Jakob Manthey.

Cannabisindustrin får en typ av fotfäste i och med mer avslappnade lagar för medicinsk cannabis. Men den cannabis som ska odlas i berusningssyfte ska hållas borta från kommersiella krafter, något som Jakob Manthey välkomnar.

Han menar att de legaliseringar som genomförts i Nordamerika haft en mer kommersiell prägel vilket fått flera olyckliga konsekvenser. Framförallt ser han ett samband mellan en kommersiell cannabismarknad och innovation som i många fall betyder att koncentrationen av THC ökar i produkterna.

Pierre Andersson håller med om att en kommersiell cannabismarknad kommer med en hel del risker.

– Jag tror att folk underskattar den dimensionen av legalisering. Det finns stora ekonomiska aktörer vars syfte är att sälja mer av sin produkt. Man kan försöka att begränsa exempelvis marknadsföring men all erfarenhet visar att industrin kan hittas kryphål.

– Det finns redan stora företag som vill samla cannabisklubbar och bedriva odling å deras vägnar för att få till mer storskaliga och effektiva odlingar.

Men många som ställer sig positiva till legaliseringen som Accent pratar med är också övertygade om att en kommersialisering av cannabisbranschen är nödvändig om man vill konkurrera ut den svarta marknaden.

Marc Franke på polisfacket kan se poängen med att vilja bekämpa den svarta cannabismarknaden och tvivlar han på att det går att göra med de rådande reglerna.

– Lagen är ett byråkratiskt monster, med många detaljerade regler ingen vet vem som har tillsynsansvar. Än så länge har inget implementerats ordentligt. Den svarta marknaden fortsätter att blomstra och uppståndelsen kring legaliseringen uppmuntrar unga att testen den här, nu lagliga, drogen.

Mer från Accent