
De senaste åren har narkotikadödligheten bland unga ökat i Finland. Nu sjösätter den finska regeringen ett program för att förebygga dödligheten.
Programmet ska stärka samarbetet mellan hälsa-sjukvård och socialtjänst för att inte unga ska falla mellan stolarna. Man vill också satsa på mer information till unga om drogernas risker och vilken hjälp som finns att få.
2023 dog totalt 253 finländare av drogförgiftning, av dem var 89 stycken under 25 år gamla. De flesta dödsfall bedöms vara olyckshändelser.
– Den största delen av narkotikadödsfallen bland unga hade kunnat förhindras. Det är vår plikt att göra vårt yttersta för att hjälpa ungdomarna och deras familjer, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen i ett pressmeddelande.
Enligt henne saknar myndigheterna ofta en helhetsbild av de som behöver hjälp med sitt drogbruk.
– Målen för programmet är bättre servicekedjor, uppsökande verksamhet och effektivare upptäckt av missbruk, säger Sanni Grahn-Laasonen.
Programmet innebär en satsning på 10,9 miljoner euro och ska löpa över två år. Den största delen av medlen kan sökas av regioner och kommuner. 1 miljon kan sökas av stiftelser och föreningar.
I höstas protesterade flera beroendeförebyggande organisationer mot att den finska regeringen planerade att dra ner på deras finansiering 2025. En av organisationerna är EHYT som bland annat driver en hjälplinje för den som har problem med alkohol eller andra droger.
De senaste åren har andelen unga som söker hjälp via telefonlinjen ökat från 12 till 19 procent. Kaisa Åberg på EHYT tolkar det som en bra sak.
– Det är uppmuntrande att unga hittat till hjälplinjen. Ju tidigare man söker hjälp för sina problem desto lättare är det att hantera, säger hon till Nordan.
De flesta som ringer behöver hjälp rörande alkohol, men allt fler hör av sig angående andra droger. Bland unga handlar nästan vartannat telefonsamtal om någon form av narkotika.
Än så länge är hjälplinjen öppen dygnet runt. Men om regeringens nedskärningar blir verklighet så kommer man behöva dra ner på öppettiderna.
– De här problemen och behoven följer inget schema, säger Kaisa Åberg.