Finland

Finland: Alkos framtid oviss när monopolet ska brytas upp

Finlands alkoholmonopol ska luckras upp, men att detta sker stegvis kommer göra det svårt att bedöma effekterna, menar liberaliseringens kritiker.

Den finska regeringen vill förändra finsk alkoholpolitik i grunden. Från att likt Sverige, ha haft ett monopol kommer man från och med i sommar tillåtta försäljning av varor med en alkoholhalt upp till åtta procent i vanliga mataffärer. Senare i år planerar man även att tillåta hemleveranser av alkohol. Det rapporterar Yle.

– Det är väldigt bekymmersamt. Fokuset i alkoholpolitiken skiftar från en social- och hälsofokuserad politik till att istället handla om företagsamhet och konkurrens, säger Juha Mikkonen på den finska drogpolitiska organisationen Ehyt till Accent.

Det är regeringens målsättning att senare under mandatperioden undersöka möjligheten att tillåta ännu starkare drycker i mattaffärer, upp till 15 procent, vilket skulle ge mataffärerna en möjlighet att tillhandahålla fler vinsorter.

– En liberalare hållning till vinförsäljning kommer troligen leda till att man utvidgar till försäljning av sprit och att alkoholmonopolet urholkas, säger Juha Mikkonen.

Det statliga alkoholmonopolet Alko kommer att finnas kvar för försäljning av alkoholstarkare varor. Men det finska alkoholmonopolet lever på ett undantag från EU för att skydda folkhälsan. När Alko i praktiken inte längre har monopol på detaljhandel med alkohol finns det risk för att det blir svårt att motivera att monopolet på det starkare segmentet finns kvar. Kritiker menar också att det inte är rimligt att Alko ska kunna bära sig på enbart den typen av produkter. Juha Mikkonen tror att alkoholmonopolet faller om produkter med 15 procent alkohol tillåts i finska mataffärer.

– Finska staten kan inte börja konkurrera med privata aktörer kring vinförsäljning. Och ett monopol baserat på enbart spritförsäljning skulle inte vara nog för att upprätthålla butiker som täcker hela landet, vilket är ett av EU:s villkor för att tillåta ett monopol.

Även planen att stegvis luckra upp monopolet får kritik från det finska social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru. Hon menar att tillvägagångssättet gör det svårare att bedöma konsekvenserna av ändringarna. Juha Mikkonen på Ehyt håller med:

– Ingen har utvärderat effekten som de här förändringarna får sammanlagt och den nuvarande regeringen verkar heller inte intresserad av att göra någon sådan utvärdering.

Finland har under de senaste 15 åren sett en minskande alkoholkonsumtion och färre alkoholskador. Hur den trenden påverkas av en mer liberal alkoholpolitik återstår att se. Tidigare i år visade en undersökning att finländarnas intresse för att kunna köpa vin i mataffären har svalnat under de senaste åren.

Mer från Accent