Finland

Alkoholkonsumtionen ökar i Finland

För ett år sedan genomförde Finland en liberalare alkoholpolitik. Nu verkar den nedåtgående kurvan i alkoholkonsumtionen ha planat ut. "Inte förvånande," säger IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

Siffrorna är preliminära men visar på en liten uppgång i den finska alkoholkonsumtionen. Ifall det stämmer så har en trend av minskad alkoholkonsumtion brutits sedan landet införde nya lagar kring försäljning av alkohol förra året. Det rapporterar Ekot.

– Det är inte förvånande med den uppluckring de gjort av alkohollagstiftningen, bland annat ökad volymprocent i livsmedelsaffärer. Nu ser vi konsekvenserna, säger Johnny Mostacero.

De nya lagarna innebär dels en högra alkoholskatt, men framförallt att mataffärer kunde börja sälja mer alkoholdrycker. Vanliga mataffärer kan nu sälja drycker med en alkoholhalt upp till 5,5 procent och det är framförallt försäljningen av alkoläsk som har ökat.
– Vi vet att om vi inte höjt skatterna hade vi sett en högre uppgång i alkoholkonsumtionen, säger alkoholforskaren Thomas Karlsson vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland till Ekot.

Även om den totala ökningen bara ligger på 0,6 procent enligt de preliminära siffrorna så ser Thomas Karlsson med oro på utvecklingen.
– Vi har haft en fin nedåtgående trend som nu verkar ha brutits för första gången på tio år, och vi har fått en liten uppgång i konsumtionen, men vi ska inte dra förhastade slutsatser, säger han.

Handeln vill nu att nästa steg ska vara att kunna sälja vin i finska mataffärer.

Mer från Accent