Illustration: Stina Löfgren.

Vit månad på prov

Inför Sober October 2019 utmanade IOGT-NTO:s ordförande sina facebookvänner att avstå alkohol under en månad. Accent har följt tre av dem som antog utmaningen.

Kampanjen Sober October utmanar alkoholnormen genom att uppmana människor att ta en vit månad – och fundera över sitt eget och samhällets förhållande till alkohol. Inför höstens kampanj bestämde sig IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero för att utmana dem av sina facebookvänner som inte är nykterister att ta en vit månad. Samtidigt uppmanade han dem att testa marknadens utbud av alkoholfria drycker.

Mattias Andersson, Stockholm, är en av dem som nappade på utmaningen:

– Vi mår alla bra av att utmana invanda rutiner och vanor. Det är väldigt lätt att alkohol blir en genväg till att ha trevligt, och ett rutinmässigt inslag i sociala sammanhang.

Han beskriver sig som en ”normalkonsument” av alkohol.

– Jag dricker relativt ofta kopplat till sociala sammanhang, vilket kan bli rätt intensivt i perioder. Både jag själv och många i min omgivning har med åren odlat upp ett relativt stort vinintresse, vilket i grunden är kul. När man blir medelålders och har både tid och medel är det dock lätt hänt att det intresset drar iväg, framförallt i frekvens.

”Det är en fantastisk energiboost att skippa alkoholen, särskilt den här årstiden.”

Mattias Andersson

Hans förhoppning inför utmaningen var att ”bryta rutiner och göra något som ökar både välbefinnande och kreativitet”. Efter några vita veckor rapporterade han sig vara både ”pigg och sober”.

– Men har varit lite av en prövning, då en mustig gryta och ett bastant rödvin för mig tidigare har varit det som har gjort hösten lite mera uthärdlig.

Han berättar att reaktionerna från omvärlden varit mestadels positiva och uppmuntrande.

– Även om man ibland kan känna av det som kallas för alkoholnormen. Alltså att omgivningen är lite frågande och undrar om jag nu ska dra mig undan från det sociala. Men det har jag inte planerat.

– Det är en fantastisk energiboost att skippa alkoholen, särskilt den här årstiden med kortare dagar och mindre dagsljus. Och en bra påminnelse att även små mängder påverkar allmäntillståndet. Även om det inte kommer att leda till att jag blir helt sober, så innebär det nog ett markant minskat slentriandrickande.

Mattias Andersson konstaterar också att han fått mer gjort än normalt.

– Det är ett smart upplägg att göra det till en utmaning, det blir lite som Vasaloppet eller Vätternrundan, och går hem i gruppen medelålders som gärna vill sakta ned tidens flykt en smula.

En vecka in på det nya decenniet, och ett kvartal sedan han inledde sin nyktra månad, säger sig Mattias Andersson ha nått det resultat han hoppades på:

– Sober October var ett bra steg och gav nya perspektiv. Det gav insikter, energi och tid åt annat. Oavsett vilken grad av nykterhet man väljer över tid, så ser jag det som en av många reflek­tioner över små och stora val som är bra att göra i livet.

– En insikt är hur stark alkoholnormen är och hur mycket plats vi oreflekterat väljer att ge den. Jag tror vi är många som har mycket att vinna på att tänka till lite där. Framförallt för att det kan leda till ett roligare och rikare liv utan onödig autopilot.

Illustration: Stina Löfgren.

Lisa Petrelius, Halmstad, beskriver sin alkoholkonsumtion som ”måttlig”.

– Med åldern har jag känt av att alkoholen ibland påverkar mig på ett annat sätt än när jag var yngre. Det går lite snabbare att både känna sig snurrig av alkoholen och att bli dåsig. Ofta är detta mer kännbart om det till exempel har varit mycket på jobbet eller något annat som gör att jag har ”mycket i huvudet”. Båda dessa känslor är de jag minst av allt vill uppnå med att dricka alkohol.

Hon antog utmaningen för att hon ville ge alkoholfria drycker ”en ärlig chans.”.

– Sedan vill jag utforska om jag kan få samma ”festliga” känsla av alkoholfria alternativ. Utan att behöva känna av de negativa effekterna som alkoholen kan ge, till exempel att känna sig påverkad, bli trött, eller helt enkelt att inte kunna köra bil.

”Jag har hittat flera alkoholfria favoriter, öl och mousserande, som funkar utmärkt.”

Lisa Petrelius

Hon hoppades också på att hitta några alkoholfria favoriter.

– Jag hoppas också att jag hädanefter inte ska se det som ett hinder att välja alkoholfri dryck, exempelvis till en god middag, för att kunna köra bil hem, eller helt enkelt bara för att känna mig lite nyttigare.

Lisa Petrelius är, ett kvartal senare, nöjd med resultatet av sin nyktra oktober.

– Ja, jag uppnådde mitt mål. Jag har hittat flera alkoholfria favoriter, öl och mousserande, som funkar utmärkt som alternativ när jag vill avstå att dricka alkohol.

– Jag hade en förhoppning om att hitta några goda viner också, men här får jag nog erkänna att jag har en hel del kvar att önska. Särskilt vad det gäller rött vin, det kommer dröja innan jag köper det igen.

Hon gör tummen upp för utbudet på Systembolaget och i mataffärerna, men skulle uppskatta om det fanns mer att välja på ute på krogen.

– Alkoholfria drinkar är ju bara såå goda. Och är man nu inte specifikt ute efter ”pocenten” så funkar ju de hur bra som helst, både att beställa ute och att blanda i hop hemma.

Att ta en vit månad då och då är något hon rekommenderar.

– Det blir ett bra tillfälle att reflektera över sitt eget beteende. Att komma fram till när, hur och varför man dricker – oavsett om man har en önskan om att förändra sitt beteende eller för att konstatera att man har ”läget under kontroll”.

Hon har inte fått några negativa reaktioner från omgivningen.

– En och annan tycker kanske att det verkar vara en ”onödig” utmaning eftersom jag är ganska måttlig i min konsumtion. Jag tänker tvärtom, att det är roligt att hålla fast i en helt alkoholfri månad för att också kunna utvärdera efteråt hur jag har upplevt att det var.

Illustration: Stina Löfgren.

Ted Callander, Stockholm, be­skriver sin alkoholkonsumtion som ”kontinental”.

– Berusningsdrickande är inte min grej. Vi är ett gäng som träffas och tar några öl efter jobbet ibland. Sedan har vi det där glaset vin som hör till en middag ute, oavsett veckodag. Och slutligen helgnjutarvinet: Man lagar god mat med kompisar, med ett vinglas i handen, som sedan också följer med till bordet. Då blir det minst två-tre glas innan kvällen är slut.

Genom att anta utmaningen hoppades han på hälsofördelar: att orka mer, jogga lättare, känna sig mer alert och närvarande. Han hoppades också på att bli medveten om sina vanor; om det fanns något i hans drickande som han lika gärna kan vara utan.

– Jag har nog reflekterat mer över min konsumtion än många andra eftersom jag var medlem i nykterhetsrörelsen till för tio år sedan. Det har hänt mycket i livet sedan dess. Långsamt förändras umgänget och man skaffar sig nya vanor. Det som var naturligt för mig förr känns konstigt nog som en uppoffring idag. Det här blev ett tillfälle att tydliggöra för mig själv vad är det som har förändrats och vilka funktioner alkoholen har fått för mig.

”En piggare och friskare höst är min upp­levelse.”

Ted Callander

Med facit i hand tycker han att förväntningarna i stort har infriats.

– En piggare och friskare höst är min upplevelse. Kanske var det placebo, vem vet? Men det spelar ju ingen roll i så fall.

Omgivningen har också varit positiv – i den mån de alls reagerat.

– Det oväntade är nog snarast att inte så många tycker att det är någon stor grej. Några gånger har samtalsämnet dykt upp, om hur alkoholen är ett sätt att umgås och hur man inte ens reflekterar över det. Så, min Sober October har nog ändå väckt tankar hos min omgivning.

Ett kvartal senare konstaterar Ted Callander att en del diskussioner om dryckesnormen uppstod då han berättade om Sober October.

– Vad som har förändrats på sikt är väl att jag några gånger valt att ta bilen till en fest då jag blivit påmind om att det funkar bra med alkoholfritt. Det är billigare än att ta taxi hem sent på natten.

Mer från Accent