Utmaningen

”Fantastisk energiboost att skippa alkoholen”

Sober October går in på sista veckan och de fyra som antagit Johnny Mostaceros utmaning är nu inne på slutspurten.

För åttonde året i rad ifrågasätter kampanjen Sober October alkoholnormen genom att uppmana människor att ta en vit månad och fundera över sitt eget och samhällets förhållande till alkohol.

I år bestämde sig IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero för att utmana de av sina facebookvänner som inte är nykterister att ta en vit månad – och att samtidigt testa marknadens utbud av alkoholfritt. Flera nappade, och Accent följer fyra av dem.

”Även om det inte kommer att leda till en helt sober november, så innebär det nog ett markant minskat slentriandrickande.”

Mattias Andersson

Mattias Andersson, grundare och partner på ett kommunikationsföretag i Stockholm, tycker att det går bra.

– Jag är pigg och sober. Men har varit lite av en prövning, då en mustig gryta och ett bastant rödvin för mig tidigare har varit det som har gjort hösten lite mera uthärdlig.

Han berättar att reaktionerna från omvärlden varit väldigt positiva och uppmuntrande.

– Jag har luktat på väldigt mycket vin, då jag är vinintresserad och då det har varit en hel del middagar, både hemma och ute. Men eftersom det mesta av vinupplevelsen sker i näsan så har det varit en rätt idealisk kompromiss; jag får del av de mera subtila delarna av ett bra vin utan att drabbas av konsekvenserna.

– Det är en fantastisk energiboost att skippa alkoholen, särskilt den här årstiden med kortare dagar och mindre dagsljus. Och en bra påminnelse att även små mängder påverkar allmäntillståndet. Även om det inte kommer att leda till en helt sober november, så innebär det nog ett markant minskat slentriandrickande.

”Matlagningsölen, eller drinken på fredagskvällen kommer alla gånger att frekvent bytas ut till några nya alkoholfria favoriter.” 

Lisa Petrelius

Lisa Petrelius, arbetssökande i Halmstad, tycker att det är roligt att prova olika alkoholfria drycker.

– På ölsidan finns det mycket som faller mig i smaken. Jag hade en förhoppning om att hitta några goda viner också, men här får jag nog erkänna att jag har en hel del kvar att önska. Särskilt vad det gäller rött vin, det kommer dröja innan jag köper det igen. 

Hon gör tummen upp för utbudet på Systembolaget och i mataffärerna, men skulle på uppskatta om det fanns mer att välja på ute på krogen. 

– Alkoholfria drinkar är ju bara såååå goda. Och är man nu inte specifikt ute efter ”pocenten” så funkar ju de hur bra som helst, både att beställa ute och blanda i hop hemma. 

Att ta en vit månad då och då, är något hon rekommenderar, även till den som dricker måttligt.

– Det blir ett bra tillfälle att reflektera över sitt eget beteende. Att komma fram till när, hur och varför man dricker – oavsett om man har en önskan om att förändra sitt beteende eller för att konstatera att man har ”läget under kontroll”. 

– Det där väl valda röda vinet, till en bit god mat, kommer att smaka extra gott efter den här månaden. Men ”matlagningsölen”, eller drinken att sippa på på fredagskvällen kommer alla gånger att frekvent bytas ut till några nya alkoholfria favoriter. 

Också för Birgitta Jönsson, undersköterska och personlig assistent på socialförvaltningen i Halmstad, går utmaningen bra:

– Jag var på kalas där de glömde bort att jag kunde köra hem. Virgindrinkar är ju fortfarande alkoholfria.

”Min Sober October har nog ändå väckt tankar hos min omgivning.”

Ted Callander

Ted Callander, konsult i it-branschen i Stockholm, berättar att han hittat några favoriter i det alkoholfria ölutbudet.

– Ibland finns endast alkoholfri ljus lager som alternativ och då blir man lite besviken. Alkoholfritt vin har jag inte hittat något som är bra, men mousserande tycker jag fungerar. Senast drack jag det till ostron och var nöjd.

Har du hamnat i någon oväntad eller knepig situation på grund av din vita månad?

– Det oväntade är nog snarast att inte så många tycker att det är någon stor grej.

– Jag upplever att alla är positiva. Några gånger har samtalsämnet dykt upp, om hur alkoholen är ett sätt att umgås och hur man inte ens reflekterar över det. Så, min Sober October har nog ändå väckt tankar hos min omgivning.

Mer från Accent