För åttonde året i rad ifrågasätter kampanjen Sober October (som drivs av en ideell förening) alkoholnormen. Kampanjen uppmanar människor att ta en vit månad och fundera över sitt eget och samhällets förhållande till alkohol.
I år bestämde sig Johnny Mostacero, IOGT-NTO:s ordförande, för att ge de facebookvänner som inte är nykterister en utmaning som flera har nappat på. Accent har ställt några frågor till fyra av dem och kommer också att följa upp hur det går.
Det som var naturligt för mig förr känns konstigt nog som en uppoffring idag.
Ted Callander, konsult i it-branschen i Stockholm, beskriver sin alkoholkonsumtion som ”kontinental.”
– Berusningsdrickande är inte min grej. Vi är ett gäng som träffas och tar några öl efter jobbet ibland. Sedan har vi det där glaset vin som hör till en middag ute, oavsett veckodag. Och slutligen helgnjutarvinet: Man lagar god mat med kompisar, med ett vinglas i handen, som sedan också följer med till bordet. Då blir det minst två-tre glas innan kvällen är slut.
Varför antog du utmaningen att ta en helnykter månad?
– Jag har nog reflekterat mer över min konsumtion än många andra eftersom jag var medlem i nykterhetsrörelsen till för tio år sedan. Det har hänt mycket i livet sedan dess. Långsamt förändras umgänget och man skaffar sig nya vanor. Det som var naturligt för mig förr känns konstigt nog som en uppoffring idag. Det här blir ett tillfälle att tydliggöra för mig själv vad är det som har förändrats och vilka funktioner alkoholen har fått för mig.
Vad hoppas du på för resultat?
– Först hoppas jag på alla möjliga hälsofördelar. Kommer jag att orka mer, jogga lättare, känna mig mer alert och närvarande? Att slippa den där väntade höstförkylningen vore också trevligt! Jag har stora förhoppningar där.
– Sen hoppas jag bli medveten om mina vanor. Finns det något i mitt drickande jag lika väl kan vara utan? Det borde bli tydligt nu.
Vad har du fått för reaktioner från din omgivning?
– De har inte varit så stora än. Vi får se på måndag kväll, då blir det After Work. Jag vet inte om jag kommer ta upp utmaningen som ett samtalsämne, eller låta det vara osagt och se om någon reagerar. Det lutar åt det senare.
Nu har den första veckan gått – hur är det så här långt?
– Bra! Nu låg jag i hårdträning inför Tjurruset, som var i lördags, så jag hade varit återhållsam just denna vecka i vilket fall som helst. Nu blev det endast vin till en utemiddag som jag fick välja bort. Alkoholfri öl gick dock utmärkt att dricka till indisk mat – en positiv upptäckt.
Det blir en studie i hur man beter sig onykter. Man tänker inte på det när man dricker själv.
Birgitta Jönsson, undersköterska och personlig assistent på socialförvaltningen i Halmstad, beskriver sin alkoholkonsumtion som ”måttlig”.
– Jag jobbar två helger av fyra, vilket drar ned konsumtionen. Det beror också vem jag är med. En del av umgänget dricks det mer i. Det är lätt att det blir för mycket när glaset aldrig är tomt.
Varför antog du utmaningen?
– Jag hade planerat att vara nykter ändå i oktober. Utmaningen gjorde det bara enklare.
Vad hoppas du på för resultat?
– Det blir en studie i hur man beter sig onykter. Man tänker inte på det när man dricker själv.
Har du fått några reaktioner från omgivningen?
– Hittills inga mer än ”jaha”! Hittills har jag inte behövt förklara mer än att det är Sober October.
Det är väldigt lätt att alkohol blir en genväg till att ha trevligt, och ett rutinmässigt inslag i sociala sammanhang.
Mattias Andersson, grundare och partner på ett kommunikationsföretag, beskriver sig som ”normalkonsument” av alkohol.
– Jag dricker relativt ofta kopplat till sociala sammanhang, vilket kan bli rätt intensivt i perioder. Både jag själv och många i min omgivning har med åren odlat upp ett relativt stort vinintresse, vilket i grunden är kul. När man blir medelålders och har både tid och medel är det dock lätt hänt att det intresset drar iväg, framförallt i frekvens.
Varför antog du utmaningen om en vit månad?
– Vi mår alla bra av att utmana invanda rutiner och vanor. Det är väldigt lätt att alkohol blir en genväg till att ha trevligt, och ett rutinmässigt inslag i sociala sammanhang.
Vad hoppas du på för resultat?
– Att bryta rutiner och göra något som ökar både välbefinnande och kreativitet.
Vad har du fått för reaktioner från din omgivning?
– Mestadels positiva, även om man ibland kan känna av det som kallas för alkoholnormen. Alltså att omgivningen är lite frågande och undrar om jag nu ska dra mig undan från det sociala. Men det har jag inte planerat.
Nu har den första veckan gått – hur är det så här långt?
– Alldeles utmärkt – och jag har fått mer gjort än normalt. Det är ett smart upplägg att göra det till en utmaning, det blir lite som Vasaloppet eller Vätternrundan, och går hem i gruppen medelålders som gärna vill sakta ned tidens flykt en smula.
Jag hoppas hitta några alkoholfria favoriter, som jag aktivt kan välja själv, eller alltid ha som bjudbara alternativ om vi har gäster.
Lisa Petrelius, arbetssökande i Halmstad, beskriver sin alkoholkonsumtion som ”måttlig.”
– Jag tycker det är gott att ta ett glas vin, ett glas bubbel eller en kall öl, till mat, eller under tiden jag lagar mat. Oftast i samband med helg eller semester, eller om det är något speciellt, så kan det också förekomma mitt i veckan. Jag behöver sällan, eller aldrig, dricka alkohol för att ha roligare eller bli modigare.
– Med åldern har jag känt av att alkoholen ibland påverkar mig på ett annat sätt än när jag var yngre. Det går lite snabbare att både känna sig snurrig av alkoholen och att bli dåsig. Ofta är detta mer kännbart om det till exempel har varit mycket på jobbet eller något annat som gör att jag har ”mycket i huvudet”. Båda dessa känslor är de jag minst av allt vill uppnå med att dricka alkohol.
Varför antog du utmaningen?
– Dels vill jag ge alkoholfria alternativ en ärlig chans genom att nyfiket prova sortimentet. Dels vill jag utforska om jag kan få samma ”festliga” känsla av alkoholfria alternativ, utan att behöva känna av de negativa effekterna som alkoholen kan ge, till exempel att känna sig påverkad, bli trött, eller helt enkelt att inte kunna köra bil.
Vad hoppas du på för resultat?
– Att jag hittar några alkoholfria favoriter, som jag aktivt kan välja själv, eller alltid ha som bjudbara alternativ om vi har gäster. Jag hoppas att min ”festliga känsla” ska vara lika självklar vare sig jag väljer dryck med alkohol som utan. Jag hoppas också att jag hädanefter inte ska se det som ett hinder att välja alkoholfri dryck, exempelvis till en god middag, för att kunna köra bil hem, eller helt enkelt bara för att känna mig lite nyttigare.
Vad har du fått för reaktioner från din omgivning?
– Inga direkta negativa reaktioner. Jag upplever att ganska många i min bekantskapskrets till och från väljer alkoholfria alternativ av olika skäl, oftast för att kunna köra bil. En och annan tycker kanske att det verkar vara en ”onödig” utmaning eftersom jag är ganska måttlig i min konsumtion. Jag tänker tvärtom, att det är roligt att hålla fast i en helt alkoholfri månad för att också kunna utvärdera efteråt hur jag har upplevt att det var.
Nu har den första veckan gått – hur är det så här långt?
– Det har gått väldigt bra. Jag har provat ganska många alkoholfria alternativ redan, både öl, bubbel och lite vin, och har därmed druckit mer än jag gör under en normal vecka om det varit drycker med alkohol. Bubbel, till exempel av typen prosecco, tycker jag fungerar alldeles utmärkt utan alkohol. Ett par tre favoriter är utsedda, vilka jag lätt kommer välja aktivt även efter att denna månaden är slut.
– På ölsidan finns det också många sorter som är riktigt goda. Vad det gäller vitt vin, så har jag ännu inte hittat någon favorit, och det röda vinet, som oftast smakar som druvjuice, har jag inte ens gett mig på att testa ännu. Men – det finns hopp att hitta några favoriter på vinsidan också. Personalen på Systembolaget berättar gärna om, och visar det alkoholfria sortimentet.
Lisa Petrelius laddar nu för en hel helg på bortaplan i goda vänners lag.
– Då vi normalt dricker en del alkohol under en sådan helg, alltifrån bubbel till vin till maten, kommer jag att ta med mig några roliga alkoholfria alternativ för eget bruk, vilka jag förstås också gärna kommer att dela med mig av för den som vill smaka.