Vit jul 2022

”Magisk stämning på Vit jul-konsert”

Anki Albertsson trollband publiken när hon gav en försmak av jul på adventskonserten i Norrköping.

Nu har adventsfirandet inletts och i och med första advent så har också den första Vit jul-konserten gått av stapeln. Karin Hagman från studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, kommer att vara konferencier under alla fyra adventskonserter.

– Det var en magisk stämning under konserten, och väldigt mysigt att det var många barn där. Det är jag och min adventsljusstake som kommer att vara det återkommande under de här konserterna annars blir det nya program och orter varje vecka. Jag har ett grundupplägg som jag sedan anpassar efter de lokala förutsättningarna som finns och vad vi vill lyfta fram lokalt, säger hon.  

Anki Albertsson och hennes kollegor som medverkat i Mamma Mia – The Party showade för besökarna under kvällen.

– De är väldigt duktiga artister så de bjöd verkligen på en fin start för det här upplägget.

Även Peppis var på plats och bjöd på extra julstämmning – alla barn som ville fick en kram.

– Efter konserten var det många som kom fram för att prata med artisterna, tog foton och bad att höra sina önskelåtar. 

Nästa adventskonsert blir i småländska Växjö den andra advent.

– Jag ser fram emot att besöka alla de här IOGT-NTO husen och träffa människor runt om i Sverige på konserterna framöver. Den tredje konserten blir i Bergvik – då framträder Ida Breimo som har spelat Pippi på Cirkus, och den fjärde advent blir det konsert i Falun med Mats Höijer. 

Det är fri entré till samtliga konserter. 

– Det är fint att få föra ut Vit jul-kampanjen, och konserterna gör det lätt för människor att ta till sig och förstå budskapet och att prata om de här frågorna, säger Karin Hagman. 

Anton Hjärtmyr, Våra gårdar, har varit med och tagit fram konceptet.

– Det är ett ettårigt projekt i syfte att genomföra konserter och få tillbaka publik till våra scener, så medlemmar har kunnat söka pengar för att hålla i arrangemang. De här julkonserterna blir sluttampen på det, och vi har sett att det har varit väldig viktigt för våra medlemmar att kunna arrangera igen, säger han.

Han hoppas på att kunna genomföra konceptet även nästa år.

– Vi vill ju att våra medlemmar ska arrangera kultur i sina hus. 

Mer från Accent