Vit jul 2022

IOGT-NTO och Suicide Zero fixar julbaket

Imorgon blir det julbak i Mönsterås – ett samarbete mellan IOGT-NTO och Suicide Zero.

För den som vill fira en trygg och nykter jul finns det gott om Vit jul-aktiviteter runtom i landet. I Nyköping planeras det till exempel julmys på slottet den 21 december, och i Mönsterås arrangerar IOGT-NTO ett julbak i samarbete med Suicide Zero för tredje året imorgon, 6 december.

– Vi står för ingredienserna och Maria Pedersen som har varit engagerad i Suicide Zero i många år arrangerar aktiviteten. Vi bakar tillsammans och sedan får barnen ta med det de har bakat hem. Det är kul att vi kan göra det här tillsammans, säger Thomas Hall, IOGT-NTO. 

Före baket bjuds barnen på korv med bröd och dricka. 

– De senaste två åren har vi monterat pepparkakshus som vi sedan dekorerat, och så har vi gjort lussekatter som man får ta med hem. Men förra året var det över femtio personer som ville vara med så i år dekorerar vi pepparkakshjärtan i stället så att allt hinns med. 

Julbaket sker i Krungårdsskolans kök och är tänkt för barn som går i årskurs 3-9. En bonus med arrangemanget är att det skapar en bättre relation mellan kökspersonalen på skolan och eleverna. 

Maria Pedersen minns inte sin barndoms jular med någon glädje, och hon brinner därför för att ge andra en bra jul.

– Vi som är vuxna har ett stort ansvar att leverera en vit jul, säger hon.

Hon har svårt för att julen sammanknippas med alkohol, och att det ofta dricks alkohol även på arbetsplatser.

– Det börjar redan första advent och på nästan alla arbetsplatser ska det vara glöggmys och julbord med alkohol. Det är så accepterat i samhället att människor tänker att det är så det ska vara. Som tur är börjar det bli lite bättre. 

Maria Pedersen har varit volontär för Suicide Zero sedan 2014. Hon blev involverad när hennes son tog livet av sig när han var 22 år.

– Det var en chock och fruktansvärt – och det är det än. Det går aldrig att acceptera vad som har hänt och sluta tänka på att det skulle ha kunnat vara något jag kunde ha gjort annorlunda. Hade det varit i dag, och Fredrik hade mått så dåligt som han gjorde, så skulle jag ha vetat vilka signaler man kan leta efter och vilken hjälp som finns att få. Jag engagerar mig eftersom om jag kan hjälpa någon så har det ändå kommit något bra ur det hemska, säger hon.

Att självmordstalen är extra höga under jul- och nyårshelgen tror Maria Pedersen har att göra med att förväntningarna är så höga och att många känner sig ensamma – även de som kanske har släkt och vänner att fira med.

– Förväntningarna gör att jag inte tycker om julen. Jag tycker inte någon ska känna sig ensam på julafton, och tycker att det är viktigt att skapa en fin jul för alla och att vara goda medmänniskor. En liten gest kan betyda så mycket för någon annan, säger Maria Pedersen. 

Mer från Accent