Vit jul 2022

Värmande lägerbål i Utby

Scouterna i Utby trotsade mörkret och begav sig ut i skogen för ett traditionellt lägerbål.

Johanna Olsson har varit scout sedan hon var barn och är nu scoutledare för Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, scoutkår i Utby. Hon är också Junisledare och tycker att det är viktigt att erbjuda aktiviteter för barn under julen.

– Jag ville göra en Vit jul-kampanj och tyckte att ett lägerbål var en perfekt aktivitet eftersom man kan vara hur många som helst. Vi har ved i scoutlokalen så då behövde jag heller inte söka något bidrag, utan kunde låta de pengarna gå till andra Vit jul-aktiviteter, säger Johanna Olsson, som är uppvuxen i Utby och orten trogen. 

Hon har upplevt många lägerbål som barn och uppskattade dem mycket.

– Vi har skickat ut en inbjudan till alla i scouter och i Utbygruppen och alla barn är välkomna. 

”Jag tycker att det är viktigt att ge barnen någonting att se fram emot, och något kul att minnas.”

Johanna Olsson

Olle Hammar och Mika och Elis Karlsson hörsammade inbjudan. Tillsammans med Johanna Olsson och Anders Ödman promenerade de uppför berget där den tredje scoutledaren Daniel Lindh förberett elden. 

– Det är viktigt med Vit jul-aktiviteter, för julen är barnens högtid. Jag tycker att det är viktigt att ge barnen någonting att se fram emot, och något kul att minnas, säger Johanna Olsson, som själv upplevt jular som förstörts av alkohol.

Johanna Olsson engagerade sig redan som liten i nykterhetsrörelsen och har varit med i UNF:s (Ungdomens nykterhetsförbund) distriktsstyrelse. Hon leder en klättergrupp för barn i Junis regi. 

– Jag har sett hur alkohol kan förstöra familjer och jag står starkt för att alkohol ska stå utanför julfirandet. Om man sitter där vid Kalle anka och mamma och pappa börjar prata konstigt det blir inget roligt.

Lägerbålet tänds på en av scoutföreningarnas samlingsplatser med utsikt över Göteborg och Utby. Johanna Olsson håller högt tempo för att ingen ska frysa, och rörelsesånger blandas med klassiska julsånger.

Både barn och ledare sjunger och hoppar innan det är dags att släcka den sista lågan. Det görs med vatten som togs med från en damm som finns på promenaden på väg upp mot samlingsplatsen. Sedan är det dags att promenera tillbaka till scoutstugan för att dricka festis och att äta pepparkakor. 

Här hittar du fler Vit jul-aktiviteter.

Mer från Accent