Engagemang

IOGT-NTO:s flyktingarbete fortsätter

Att antalet transitflyktingar nu har minskat på grund av nya regler innebär inte att IOGT-NTO upphör med sina insatser för flyktingar.

I hela landet arbetar nykterhetsrörelsen med att hjälpa flyktingar lokalt. I Stockholm har man under hösten haft två boenden: ett i Häggvik och ett i Skarpnäck. I Skarpnäck är även UNF med och jobbar.

Fram tills för någon månad sedan var behovet av tillfälliga sovplatser stort då många var transitflyktingar på väg till Norge eller Finland. Men efter att regeringen ändrat reglerna har antalet transitflyktingar minskat drastiskt – och därmed behovet av akuta boenden.

Vecka 49 kom ett trettiotal flyktingar till IOGT-NTO:s boenden, men förra veckan kom inte en enda. Därför kommer IOGT-NTO i Häggvik och Skarpnäck nu att pausa i boendefrågan en längre tid för att i stället jobba med integration. Exakt hur är inte klart ännu.

Boendena är bara en del av allt flyktingarbete som nykterhetsrörelsen gör i Stockholm. Bland annat bidrar rörelsen med mat och smörgåsar till tältet på centralen. En person från IOGT-NTO har tagit rollen som boendesamordnare på centralen. IOGT-NTO arbetar även med matsamordning mellan boenden, så att skänkt mat smidigt kommer ut till alla. Dessutom har man startat ett lager i en gammal kontorslokal vid Fridhemsplan för skänkta saker och kläder.

– Vi inom rörelsen är bra på strukturerat, långsiktigt arbete. Vi har erfarenhet och vana, i likhet med de flesta folkrörelser som har varit med länge. Så vi är duktiga på att styra upp och hitta strukturer som fungerar, i samarbete med andra ideella organisationer som jobbar med detta, säger Leif Andersson, IOGT-NTO-medlem och engagerad i flyktingarbetet.

Ett femtiotal personer som arbetar med flyktingar i IOGT-NTO:s regi är medlemmar. Men det är långt fler som engagerar sig och många är icke-medlemmar, i alla åldrar. Det tycker Leif Andersson är positivt.

– Genom att göra en liten insats kan man få smak för ideellt arbete. Och mötet med volontärer blir en bra lärdom för IOGT-NTO, som får möjlighet att bjuda på engagemang. Det är en relation som går att bygga vidare på, säger han.

Läs Accents tidigare artiklar om IOGT-NTO-rörelsens flyktingarbete:
Många vill hjälpa flyktingar i Häggvik

Många initiativ inom IOGT-NTO-rörelsen för att hjälpa flyktingar

Junis stöttar flyktingbarn

NBV satsar på aktiviteter för flyktingar

Halv miljon till IOGT-NTO:s lokala flyktingarbete

IOGT-NTO i Åsele skänker kläder till flyktingar

Mer från Accent