Solidaritet

IOGT-NTO i Åsele skänker kläder till flyktingar

För någon vecka sedan anlände 200 flyktingar till Åsele i Lappland. IOGT-NTO, som sedan en tid anordnar loppisar till förmån för tiggande EU-migranter, bestämde sig för att utvidga hjälpen och inkludera flyktingarna.

– I våras upplät vi ett rum i våra lokaler till ett ungt par från Bulgarien och de fick då också ta av de kläder som folk lämnat in, för att slippa frysa. Vi såg att behovet var stort. När vi nu hastigt har fått flera hundra flyktingar till Åsele vill vi gärna hjälpa dem också. Många kommer i bara shorts och flipflops och är i akut behov av varma kläder, säger Gunnel Linné, ordförande i IOGT-NTO i Åsele.

Hon berättar att IOGT-NTO har vänt sig till SFI-undervisningen (svenska för invandrare) för att tala om för flyktingarna att de är välkomna att hämta kläder, husgeråd och annat som de kan behöva.

– De kläder vi hade på lager försvann snabbt, så vi annonserade lokalt och bad folk komma och lämna in avlagda kläder och annat som de inte behöver eller använder. Och responsen blev enorm, många kom och lämnade grejer, säger Gunnel Linné.

Flyktingarna får komma till lokalen varje vardag mellan 9 och 13 och hämta kläder enligt en ”shoppinglista”, så att inte några får mycket medan andra blir utan.

Varför gör ni det här?

– Varför inte? Folk har så mycket som de inte använder och det finns ett stort behov bland flyktingarna. Vi fortsätter så länge det behövs, men planen är att tömma lokalen på kläder efter den 6 november och i stället dra igång verksamhet för att hjälpa flyktingarna att integreras, säger Gunnel Linné.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer