Solidaritet

Många initiativ inom IOGT-NTO-rörelsen för att hjälpa flyktingar

Packade ryggsäckar, svenskundervisning, ritmateriel, skänkta pengar och flyktingboende. Det är ingen hejd på kreativiteten och viljan att hjälpa de människor på flykt som kommit till Sverige utan ägodelar.

IOGT-NTO-lokalen i Häggvik i Sollentuna har under helgen ställts iordning för att kunna fungera som tillfälligt nattlogi för flyktingar på genomresa.

– Nu har vi allt utom flyktingar, säger Simon Winnfors, initiativtagare till flyktingmottagandet, när Accent når honom på måndagen.

Det var inte svårt för Simon Winnfors att gå från tanke till handling.

– Jag kände att vi borde kunna göra något så jag kontaktade Sofia Modigh, som är ordförande i föreningen, och frågade om det var möjligt att ha flyktingar som övernattar i lokalen. Hon sa ja och i fredags bestämde vi oss för att köra. Hela helgen har folk kommit med madrasser och hygienartiklar. I går kväll (läs: söndag) blev vi klara, men det var så sent att ingen kom hit, säger han.

Under måndagen var beredskapen bättre.

– I kväll (läs: måndag kväll) kommer vi att ha en representant på Stockholms central som kan hänvisa folk hit till lokalen. Vi är också uppsatta på listor över nattlogi hos de andra organisationerna som står på Centralen, som Röda Korset och Refugees welcome, säger han.

Och det gav resultat. Under natten mellan måndagen och tisdagen har elva flyktingar sovit i IOGT-NTO:s lokal i Häggvik. På Twitter går det att följa Oskar Jalkeviks erfarenheter av flyktingmottagandet.

Något långvarigt boende är det inte fråga om.

– Det är verksamhet i lokalen på dagtid så vi kan inte erbjuda dem att bo här. Vi erbjuder middag, sovplats och frukost för tio personer. Många ska vidare till andra delar av landet eller till Finland och behöver bara tak över huvudet en natt. Det vi skulle behöva nu är människor som talar fler språk än svenska och engelska.

Även i IOGT-NTO:s lokal i Skarpnäck kommer det erbjudas nattlogi till flyktingar. Och vid IOGT-NTO:s lokal i Klara Södra i Stockholm kommer det erbjudas nattfika och möjlighet att sitta inne.

Och Simon Winnfors tycker inte att andra föreningar ska dra sig för att göra samma sak.

– Det är bara att sätta igång. Svårast var att få kontakt med den här världen. Vi är bra på att organisera, men det här är en ny arena för oss. Men det är inte krångligt. Vi har inte behövt något särskilt tillstånd och ingen har kommit hit och inspekterat. IOGT-NTO är en välkänd organisation så de litar på att det är seriöst, säger Simon Winnfors.

Ronneby ger dagskassa till Röda Korset

Ett annat spontant initiativ kommer från IOGT-NTO i Blekinge som i morgon, onsdag 16 september, kommer att skänka dagskassan från kafé Rådhuset till Röda Korsets flyktinghjälp.

– Det anordnas en gala här i Ronneby på onsdag. Då kommer ett antal lokalt kända artister att medverka gratis och intäkterna går till Röda korsets flyktinghjälp. Då kom jag på att vi också skulle kunna bidra, så nu kommer vi att överlämna dagskassan på scenen under kvällen, säger Arne Larsson, distriktskonsulent.

Kallt land varmt hjärta i Umeå

NBV i Umeå har startat kampanjen #kalltlandvarmthjarta.

– Det var Jonatan Hjort, NBV:s ordförande, som började använda uttrycket. Vi tyckte att det var slagkraftigt och bra så vi bad att få använda det till vår kampanj, säger Stina Gezelius, verksamhetschef i NBV-norr.

Kampanjen har startat för att inspirera folk att skänka pengar till Radiohjälpen.

– Vi förmedlar fakta som vi fått från tidningen ETC. De har gjort en specialbilaga om flyktingsituationen som vi får lov att använda oss av.

Arrangemang har hållits både i Umeå och Luleå.

– Vi har ett manifest som man kan fota av sig tillsammans med och lägga upp bilderna på Instagram och Facebook. I helgen hade vi ett arrangemang i Luleå där en konstnär stod och målade en tavla på torget. Alla som swischade en hundralapp till Radiohjälpen var med i utlottningen av tavlan, säger Stina Glanzelius.

Över 100 flyktingar på kurs hos NBV i Halland

NBV har fått extra pengar för att anordna utbildningar på asylboenden.

– Vi har redan mer än 100 personer som går vår utbildning. Syftet är dels att göra deras vardag lite drägligare och dels att förbereda dem för livet i Sverige ifall de får uppehållstillstånd, säger Robert Lychou, verksamhetschef på NBV i Halland.

Undervisningen hålls på heltid fem dagar i veckan i en lokal utanför asylboendet.

– Vi vet att det är viktigt för dem att komma ut från asylboendet och inte sitta där hela tiden, säger han

Robert Lychou är glad att han får möjlighet att jobba med den nya satsningen.

– Det är kul och ett oerhört privilegium att få arbeta med detta. Internationellt och integration är två av NBV:s fyra grundsatser. I hårda tider är det viktigt att visa var man står, säger han.

Återanvända kongressryggsäckar

Helena Wannberg i Örebro lade upp en bild i Facebook-gruppen ”Iggisdebatt”, på ett par kongressryggsäckar som hon packat fulla med förnödenheter till flyktingar som anlände till ön Lesbos i Grekland.

– Jag kände bara att jag rent privat ville bidra och stödja det här initiativet att skicka packade ryggsäckar. Eftersom det var kongressryggsäckar jag använde lade jag upp bilden i Iggisdebatt. Det var mer symboliskt och mest som en inspiration till andra. Man behöver inte alltid göra så stora saker, men kan bidra ändå, säger hon.

UNF i Askersund planerar en stor sak. De ska arrangera en kulturfestival den 28 oktober.

– Till den värvar jag folk som kan baka en sockerkaka. En sådan insats kan de flesta tänka sig att göra. Och det är ju något vi är bra på, att fika.

Hon tror att IOGT-NTO skulle kunna göra mer sådant.

– Jag tror att gamla verktyg kan fungera bra i nya sammanhang. Packa en kaffekorg och gå iväg till ett boende för ensamkommande flyktingbarn eller bjud in somaliska föreningen på orten på fika, säger Helena Wannberg.

 

Läs också om Junis i Ställdalen som ordnar aktiviteter för barn på ett asylboende i Örebro län.

Mer från Accent