Nykterhet

Han väljer nykterhet

Skådespelaren Gustaf Skarsgård slutar dricka. Efter att ha gått sin egen mammas kurs för personer med alkoholproblem insåg Gustaf att han utvecklat ett beroende.

I nya numret av tidningen Café intervjuas Gustaf Skarsgård. I intervjun berättar skådespelaren öppet om sitt nya livsval.

”Det man associerar med alkoholism – dricka ensam, återställare, parkbänkarna – är fördomar som blir verklighet först när symptomen gått otroligt långt. Det börjar så jävla mycket tidigare än så. Problemet är att det är svårt att motivera sig själv att sluta innan symptomen börjat få stor inverkan på livet.”

För några år sedan berättade Gustafs mamma My Skarsgård om sina alkoholproblem. Hon drabbades av livmoderhalscancer 1998 och åren därpå använde hon vodka till att dämpa rädsla och ångest. Nu har My varit nykter sedan 2007 och håller kurser för människor i riskzonen. I oktober 2011 berättade My Skarsgård för journalisten Malou von Sivers om livet som nykter alkoholist:

Gustaf Skarsgård:

”Jag har sett alkoholism på nära håll och det är ingen vacker syn. Jag var 18 när hon fick cancer, vilket sen utlöste alkoholismen, och fick ta mycket ansvar för mina småsyskon. Jag vill inte bli den människa jag såg min morsa bli då. Men hon är en svingrym person nu.”

Och på frågan var Gustaf Skarsgård hittade motivation att sluta dricka svarar han:

”Jag vill vara mitt allra bästa, både som människa och skådespelare. Jag har märkt att jag är som bäst när jag mår riktigt bra – och näst bäst när jag mår riktigt dåligt. (…) Visst vore det nice om jag kunde dricka de där tre glasen gott rödvin till maten nån gång. Men jag tror inte att jag skulle kunna hålla det på den nivån. Och jag känner inte att det är värt att ta den risken när jag mår så otroligt mycket bättre utan det.”

Läs ett längre utdrag ur intervjun med Gustaf Skarsgård i tidningen Café.

Mer från Accent