Kongress 2021

Han föreslås bli IOGT-NTO:s ordförande

Lucas Nilsson vill som ordförande i IOGT-NTO göra avtryck: "Vi ska jaga alkoholindustrin på flykten".

Valberedningen föreslår att IOGT-NTO:s kongress väljer nuvarande vice ordförande Lucas Nilsson till ny ordförande i IOGT-NTO. 

Så för dem som inte känner dig: Vem är Lucas Nilsson?

– En trettioårig, glad och framåtsyftande Skånepåg som bor i Malmö med min sambo Alina och vår katt Sussi-Gulli.  Jag har engagerat mig i föreningslivet ända sedan jag var en liten grabb, och har också spenderat hela mitt yrkesliv i ideell sektor. Till nykterhetsrörelsen hittade jag som 18-åring, och här har jag haft mitt absolut största ideella engagemang sedan dess.

Lucas Nilsson har suttit i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse sedan förra kongressen 2019 då han valdes till vice ordförande.

– Jag tackade först ja till att sitta i styrelsen och fick sedan frågan om att bli vice ordförande. Det var lite av en chock, men en intressant och trevlig chock.

Hur är det att sitta i förbundsstyrelsen?

– Jättekul. Extremt lärorikt och väldigt roligt att få vara med just nu, i den utvecklingsresa som vi är mitt uppe i. Hela rörelsen har lagt mycket energi på den nya organisationen med de nya distrikten. Nu ser jag fram emot att vi ska få fylla den nya organisationen med det vi ska bli i framtiden.

”Vi ska ha flyttat fram våra politiska positioner och jagat alkoholindustrin på flykten.”

Hur vill du att IOGT-NTO ska vara om fem år? 

– Vi ska göra tydligare avtryck i våra frågor.  Vi ska ha flyttat fram våra politiska positioner och jagat alkoholindustrin på flykten. Vi ska genom våra medlemmars röster synas mer och höras mer. Fler människor ska ha sett värdet i att bli medlemmar, och även de som inte är medlemmar ska ha kommit i kontakt ned oss och ha reflekterat både en och annan gång på alkoholnormen.

Varför är nykterhet viktigt för dig?

– Nykterhet för mig är frihet; frihet från beroende och att slippa behöva begränsas av alkohol. Det är väl ingen som kan berätta så mycket som hur beroendet begränsar som den som vuxit upp i ett hem där vuxna dricker för mycket, är anhörig till någon som dricker för mycket, eller själv varit fast i beroende?

Men han anser också att nykterhet ger personlig frihet.

– En frihet att få vara sig själv och inte låta sin personliga lycka och sina sociala relationer vara villkorade av alkohol. Jag känner mig friare som nykterist.

”Som tonåring hade jag väl en tanke på att jag skulle börja dricka när jag blev äldre, men ju äldre jag blev desto mindre lockade det.”

Har du alltid varit nykterist?

– Som tonåring hade jag väl en tanke på att jag skulle börja dricka när jag blev äldre, men ju äldre jag blev desto mindre lockade det. Det ger mig inget. Redan då tyckte jag att alkohol förminskade människor. Så jag sökte upp UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) och gick med där istället. På den vägen är det.

Har du personligen dåliga erfarenheter av alkohol?

– Vem har inte det? Alkohol stör och förstör, i det stora och i det lilla. Jag tror att alla upplevt negativa konsekvenser av alkohol, även de som dricker. Men om du med frågan menar om jag har haft egna problem eller växt upp med missbruk i hemmet så är svaret nej.

Vad ser du mest fram emot om du väljs till ordförande?

– Att få vara med och göra avtryck, att visa att vi behövs och gör skillnad. IOGT-NTO betyder så mycket. För våra medlemmar betyder IOGT-NTO ett sammanhang och en gemenskap, till och med liv och död för den som i sitt engagemang får hjälp att hålla sig nykter.

Han anser också att IOGT-NTO som organisation är viktig för samhället.

– Vi är de som står upp och kämpar för att alla ska få rätt till ett fritt och rikt liv utan att alkohol och andra droger ska hindra dem. Vi är ju rösten som står upp för alla de barn som växer upp i familjer där vuxna dricker för mycket, för anhöriga som kämpar på med en närståendes missbruk och för den som kämpar med eget beroende. 

”Som ordförande blir det mycket mer intensivt och man är mer i skottgluggen. IOGT-NTO förtjänar en ordförande som är hundra procent hängiven.”

Vad är skillnaden mellan att vara vice och att vara ordförande?

– Som vice har min roll främst varit att stötta Johnny (Mostacero) och rycka in när det behövs. Som ordförande är det klart att det blir mycket mer intensivt och man är mer i ”skottgluggen”. Men det är ju också det som är kul, och det ska bli jätteroligt att få vara mer ute och träffa medlemmar, framförallt nu när pandemin förhoppningsvis snart är över.

Tvekade du aldrig att tacka ja?

– Jag tycker att man är skyldig att verkligen begrunda frågan om man ska åta sig ett sådant uppdrag. IOGT-NTO förtjänar en ordförande som är hundra procent hängiven. Men jag landade i att som samhället ser ut idag är det så mycket vi behöver göra. Det är det som motiverar mig och det är klart att det skulle vara en otrolig ära att få leda det arbetet.  

Som vice ordförande föreslår valberedningen Monika Holmberg från Linköping, som för närvarande är ledamot i förbundsstyrelsen. ”Vi tror att Lucas och Monika kommer komplettera varandra bra med sina olika bakgrunder och kunskaper”, skriver valberedningen.

Mer från Accent