Folkbildning

Gösta Vestlund nominerad till ”Årets Krönikör” av Sveriges Tidskrifter

För sin klokhet, nyfikenhet och sitt långa perspektiv har 101-årige folkbildaren Gösta Vestlund nu nominerats till ”Årets krönikör” av Sveriges Tidskrifter.

När 101-årige folkbildaren och före detta rektorn på  IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare häromdagen fick veta att han nominerats till Sveriges Tidskrifters utmärkelse ”Årets krönikör” blev han glad – och mycket förvånad.

I nomineringen står det: ”Med nyfiken ödmjukhet och ett långt perspektiv som i dag blir allt mer sällsynt, bjuder Gösta Vestlund på en klokhet och eftertänksamhet i sina krönikor som lämnar en del av frågan till läsaren att tänka vidare kring. Så arbetar en sann folkbildare. 101-åringen Gösta Vestlund lyfter fram ett historiskt perspektiv av nutidsskeenden och ger mersmak av värdet att lyssna på röster som varit med länge.”

– Detta kom som en total överraskning och känns förstås väldigt roligt, säger Gösta Vestlund till Accent.

I sina krönikor strävar han efter att sätta aktuell forskning i begripliga och vardagsnära sammanhang.

– I dag är nyhetsflödet stort och många som skriver är färgade av olika åsikter. Jag försöker ta fram fakta och knyta det jag skriver om till vetenskap och forskning inom de ämnesområden jag är intresserad av, vilket främst är utbildningsfrågor, säger Gösta Vestlund.

Hans främsta drivkraft är en aldrig sinande nyfikenhet och viljan att fortsätta vara aktiv både mentalt och fysiskt. Han är övertygad om att hans hälsa främjas av att han håller igång.

– Genom att skriva krönikor för tidskriften Folkhögskolan håller jag hjärnan i trim och bidrar samtidigt till samhällsdebatten. Dessutom innebär arbetet kontakter med intressanta människor, som forskare, redaktörer och yngre förmågor. De flesta av mina jämnåriga finns ju inte kvar i livet längre, konstaterar Gösta Vestlund, som sin höga ålder till trots klarar sig helt själv i radhuset i Nacka.

Han är skarp till både kropp och själ – även om synen sviker honom. Men han hittar strategier för att hantera det också, bland annat tack vare hjälpmedel och personer som läser högt för honom.

Ämnen till sina krönikor hittar han genom att följa med i aktuell forskning.

Om han blir den kandidat som vinner utmärkelsen ”Årets krönikör” på Tidskriftsgalan den 13 november – i konkurrens med Katrine Marçal och Johan Norberg – blir han förstås mycket hedrad. Men utmärkelsen kommer knappast att förändra hans liv.

– Nej, när man är 101 år ska det mycket till för att man ska bli omtumlad, säger Gösta Vestlund med ett skratt.

 Gösta Vestlund har tidigare varit med i Accent i samband med sin 100-årsdag. Läs intervjun här.

Foto: Nathalie C. Andersson
Gösta Vestlunds krönikor publiceras i tidningen Folkhögskolan. Här nr 4/2014. Foto: Nathalie C. Andersson

Mer från Accent