Engagemang

Därför ordnar UNF en osthyvlingskurs

Det började som ett skämt, men efter en radiointervju är det nu fullt allvar. I april ska UNF i Kalmar anordna osthyvlingskurs.

Det finns tråkiga dagar och så finns det tråkiga dagar. Men tristess kan vara gnistan som tänder en kreativitetens låga. Så var det för Joacim ”Jocke” Persson, 17-årig IOGT-NTO-medlem som är engagerad inom rörelsen.

Han hade precis en sån tråkig dag med lite för lite att göra när han såg ett lustigt event om urgröpta smörpaket flasha förbi i sitt Facebook-flöde. Eventet tog upp hur man skall lära sig tackla denna smörproblematik och genast började Jocke Persson fundera på egna samhällsproblem och dess lösningar.

– Evenemanget om att inte gräva i smörpaketet hade nått väldigt mycket människor. Jag tänkte ”det här är ju marknadsföring deluxe”, säger Jocke Persson till Accent.

Snart stod nästa steg alldeles klart, och han började skissa på en egen idé. Den plötsliga snilleblixten resulterade i ett evenemang på UNF Kalmars Facebook-sida: ”Kurs i att hyvla osten rak med hyvel”. Något impulsivt så där.

För att inte åka på något slags trubbel tog Jocke Persson snabbt upp saken med distriktsstyrelsen och berättade vad han gjort.

– Jag sa att det var bra marknadsföring, och de tyckte det var lite småroligt.

Det hela var menat som ett skämt. Ett sätt att väcka uppmärksamhet. ”Välkommen till UNF Kalmar för att prova ost och lära dig hyvla den rak. Vi använder olika metoder i lärandet av osthyvling. Testa tills du får osten rak, det kan resultera i mindre spill av den fina råvaran”, skrev Jocke Persson i eventet. Han utlovade också diplom till de som klarade kursen. Datum sattes till den 1 april 2019.

Men så hörde lokalradion av sig.

– När radion kontaktade mig första gången sa jag ”det är lite av ett skämt”. Men sedan ringde de igen och sa att de tänkte att idén var genialisk. Så de lurade över mig till den sidan.

Jocke Persson blev inbjuden att tala i radio om kursen som var ett skämt men som nu inte längre var ett skämt.

I radion fick han tala ut om var människas ostfrustration.

– Alltså, det är ett av Sveriges största vardagsproblem, att inte kunna hyvla en ost rakt, säger han till P4 Kalmar.

När radion frågar om allt är ett aprilskämt så bedyrar han att det inte är det. Hur säkert? ”Det är väldigt säkert”, svarar Jocke Persson.

– Alltså, från början var tanken att det skulle vara ett skämt, tills jag råkade yttra mig i radion att det inte var det, säger Jocke Persson till Accent.

Så nu blir det en kurs av. Den första april 2019.

– Nu är tanken att vi ska hitta någon som är bra på ost, och någon som faktiskt jobbar med mat, som lockar lite folk, och göra ett helt event av det, säger Jocke Persson.

Någon ostexpert är inte bokad ännu, men mellan några möten under dagen har Jocke Persson beslutat vilka ostar som ska provas under kursen.

– Vi ska servera rundpipiga ostar som grevé och herrgård, och även grynpipiga ostar som präst, svecia och gräddost. Grynpipiga ostar är de som är lite tätare. Och så kommer vi servera mjukost till de som ger upp … Så det finns en backup. Vi har även förslag på någon vegansk ost. Vi ska försöka få alla till att känna sig välkomna och delaktiga.

Längre än så i planeringen har UNF i Kalmar inte kommit.

– Jag har haft så mycket att göra, så vi har inte hunnit längre än så här. Är man med i radion så brukar det dagen efter ringa flera journalister. Jag har pratat med två lokaltidningar. Jag tror att de kommer köra på rubriken ”Ostkurs på ostkusten”.

Responsen på evenemanget har blivit vad man i dagligt tal skulle beskriva som ”överväldigande”. Över 6 000 personer har blivit inbjudna till kursen.

– Och vad jag kan se så har det nått nästan 300 000 människor, så det blev ju ganska stort. Vi kanske inte riktigt tänkte att det skulle bli så stort som det blev, säger Jocke Persson.

Själv hade han svårt att hålla sig för skratt i radion.

– Lite grann var det så. För tanken var ju inte att det skulle bli ett event, som det nu blir. Jag fick spela med lite. Samtidigt kan man se det som att vi får ut något av det i rörelsen. När vi lägger upp saker i evenemanget så får ju alla som har kommenterat eller gjort något i eventet en notis. Så om vi gör ett inlägg om att skriva upp sig för Vit jul, eller så, så når det ju oerhört många människor.

Jocke Persson vill inte drista sig till att säga att skidbacksostar är en viktig fråga för UNF. Trots all uppmärksamhet.

– Det är det inte. Över huvud taget. Utan vi ville bara åt marknadsföringen.

Själv gillar han inte ens ost. Inte speciellt i alla fall.

Jocke Persson. Foto: Privat

– Jag är inte ett jättestort fan över huvud taget. Men det här är ett roligt event, något som kan locka människor, människor som vanligtvis inte skulle se vår organisation, men som nu ser vår logga och vårt namn. Nu har vi större sannolikhet att hitta personer som vill bli medlemmar eller som vill veta mer om rörelsen överlag.

Att sprida budskapet om en nyktrare värld med minskad alkoholkonsumtion, är huvudsyftet enligt Jocke Persson. Och i förlängningen att skapa mer engagemang i rörelsen.

– Vi hoppas väl på att kunna sprida vårt budskap. Alla sätt är bra utom de dåliga, det här är ett försök. Sedan kanske inte hela IOGT-NTO-rörelsen kommer lyckas genom att ha ostkurser, men det är absolut ett nytt tänk, säger Jocke Persson.

Så kom det sig att UNF ska anordna en kurs i osthyvling. Kanske kan det ses som ett gräsrotsinitiativ kopplat till förbundets nya bildningssatsning. Ett gemensamt kalas blir det i alla fall, med ostbuffé och provning på Trädgårdsgatan 12 i Kalmar.

– Nu bjuder vi in allihopa, allt från Junis till IOGT-NTO. Det blir till ett sånt här tillsammans-evenemang. Vi får rapportera det till NBV och göra ett kulturevenemang eller något.

Han tillägger (kanske i ett släng av eftertänksamhet med tanke på evenemangets spridning):

– Jag hoppas att det inte kommer allt för många människor …

Mer från Accent