Av Socialstyrelsens uppföljning av ANDTS-strategins mål avseende vård och omsorg framgår att åtta procent av dem som fått opioider på recept har fått det av sin tandläkare.
– Personer med varaktigt bruk av alkohol eller narkotika får det utskrivet oftare än andra, säger Matilda Hansson, utredare på Socialstyrelsen som gjort uppföljningen.
Vad anledningen till den frikostiga förskrivningen är vet man inte. Men gruppens dåliga munhälsa kan förstås vara en förklaring. En annan förklaring kan vara bristande samverkan mellan tandvården och hälso- och sjukvården. Enligt utvärderingen har två av sju personer med skadligt bruk eller beroende dragit ut minst en tand mellan 2020 och 2022. I befolkningen som helhet är motsvarande siffra en av sju. Skillnaden är mindre för de äldsta och större i den yngsta åldersgruppen.
– Men rekommendationen är att tandläkare inte ska skriva ut opioider alls, eller endast i undantagsfall, till personer med varaktigt bruk av alkohol eller narkotika. Det finns andra smärtstillande preparat som är säkrare och mer effektiva.
I uppföljningen hänvisas till FASS som uppmanar förskrivare till särskild försiktighet med opioidläkemedel till patienter med tidigare alkohol- eller substansmissbruk eller psykisk ohälsa. Av dem med varaktigt skadligt bruk eller beroende i åldern 26–39 år, som hämtat ut opioidläkemedel på recept minst en gång under 2020–2022, hade cirka 25 procent fått det utskrivet av sin tandläkare. Det kan jämföras med befolkningen som helhet, i samma ålder, där 17 procent av dem som hämtat ut ett opioidrecept fått det av sin tandläkare.
Kvinnor får läkemedlen oftare utskrivna än män. I befolkningen totalt är det dock inte tandläkare som står för ojämlikheten. Det gör de däremot för skillnaden i gruppen med varaktigt skadligt bruk eller beroende. Enligt uppföljningen har ungefär var tionde kvinna i den gruppen, mellan 26 och 64 år, som besökt tandvården fått opioidläkemedel på recept. I befolkningen som helhet är motsvarande siffra en av 50 kvinnor.
Främst är det morfin och kodein i kombination med paracetamol som skrivs ut och privattandläkarna står för en större andel av recepten än folktandvården.
Vilka konsekvenser kan det få att tandläkare skriver ut opioider?
– Det kan leda till att det skadliga bruket fortsätter, men också att patienter riskerar att utveckla skadligt bruk eller beroende som de inte hade tidigare. Man bör fundera noga innan man skriver ut ett sådant recept, säger Matilda Hansson.
Ljuspunkten i sammanhanget är att förskrivningen av opioider generellt har minskat.
– Dels har doserna som skrivs ut minskat och dels hur länge man får det utskrivet så det går åt rätt håll.