Narkotika

Storbank får miljardböter för tvätt av knarkpengar

HSBC berömmer sig själva för att vara världens lokala bank. Nu får de, böter på över en miljard dollar för pengatvätt åt bland annat mexikanska narkotikagäng.

I somras avslöjades att banken var inblandad i tveksamma affärer. Enligt åklagarna har banken utnyttjats av ett flertal kunder, bland annat Mexikanska narkotikagäng, för att föra in kontanter i USA.

I förra veckan sa distriktsåklagaren på Manhattan att banken sedan tidigt 1990-tal flyttat milliontals dollar genom det finansiella systemet på uppdrag av iranska, burmesiska, sudanesiska, libyska och andra kunder. Banken har nonchalerat USA:s sanktioner genom att dölja att transaktionerna var olagliga när de lurat amerikanska banker att genomföra utbetalningar.

Enligt ett annat, uppskjutet, åtal har HSBC erkänt överträdelser av penningtvättlagarna när de flyttat hundratals miljoner dollar genom USA på uppdrag av mexikanska och colombianska drogkarteller.

− HSBC: s flagranta underlåtenhet att genomföra ordentliga kontroller mot penningtvätt har underlättat tvätt av miljontals dollar från narkotikahandel som nu fortsätter genom USA: s finansiella system, säger Loretta Lynch, distriktsåklagare för östra New York.

Enligt biträdande justitieminister Lanny Breuer har Sinaloakartellen i Mexico, the Norte del Vallekartellen i Colombia och andra narkotikasmugglare tvättat åtminstone 881 miljoner dollar genom HSBC i USA mellan 2006 och 2009.

Efter en förlikning har banken beslutat att betala två miljarder dollar för att få slut på undersökningarna som svärtar ner bankens rykte.

− Vi tar ansvar för våra tidigare misstag. Vi beklagar djupt det som hänt, säger bankens vd Stuart Gulliver.

I förhandlingar med justitiedepartementet och andra myndigheter har man kommit överens om att HSBC ska betala 1,25 miljarder dollar i böter, det största bötesbelopp som någon bank någonsin betalat. Dessutom ska de betala 665miljoner i civila böter.

Finansmyndigheterna i USA kommer att arbeta nära tillsammans med HSBC för att förebygga att liknande misstag begås i framtiden. Banken kommer att tvingas bilda en ny kommitté som ska bevaka frågor som penningtvätt. De kommer att ta fram riktliner för arbetet i högriskländer.

Mer från Accent