Forskning

Psykedelisk svamp i svensk klinisk studie

För första gången i Sverige ska nu psilocybin mot depression prövas i en studie vid Karolinska institutet.

Nu ska ett forskarlag på Karolinska institutet göra den första kliniska prövningen i modern tid av psilocybin, det aktiva ämnet i hallucinogena svampar.

Efter godkännande från Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten startar studien, med 30 deltagare, i november. Studiens syfte är att utvärdera om psilocybin i kombination med psykoterapi hjälper mot depression, samt att öka förståelsen för hur behandlingen fungerar.

Studien finansieras med en donation på 10 miljoner kronor från Osmond Foundation, en nybildad stiftelse med syfte att främja klinisk forskning på psykedeliska substanser. Startkapitalet kommer från stiftelsen Norrsken, som drivs av Klarnas grundare Niklas Adalberth.

– Vårt samhälle saknar effektiva behandlingar av flera psykiatriska sjukdomar, däribland depression. Med den här studien kommer vi undersöka en helt ny behandlingsform för depression, säger Johan Lundberg, docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Stiftelsen Osmond Foundation grundades tidigare i år för att genom forskning främja den vetenskapliga förståelsen av psykedeliska substanser och hur dessa kan användas vid behandling av psykiska sjukdomar. I stiftelsens styrelse sitter bland andra Filip Bromberg och Emma Christersson, generalsekreterare respektive styrelseledamot i Nätverket för psykedelisk vetenskap, som Accent tidigare skrivit om.

.

Mer från Accent