Europa

Narkotika mer tillgängligt i Europa

30 miljarder euro lägger européerna varje år på narkotika. Detta enligt en ny studie från EU:s narkotikaorgan EMCDDA, gjord i samarbete med Europol.

39 procent av den totala summan spenderar européerna på cannabis, 31 procent på kokain, 25 procent på heroin och 5 procent på amfetaminsubstanser och MDMA.

Det här är tredje gången som EMCDDA och Europol ger ut en sammanställning av Europas illegala narkotikamarknad. Rapporten slår fast att narkotikan fortfarande är en viktig inkomstkälla för Europas kriminella nätverk.
– Kriminella organisationer är snabba på att utnyttja nya möjligheter till ekonomisk vinst och de drar i allt större utsträckning fördel av tekniska och logistiska innovationer för att utöka sin verksamhet, säger Dimitris Avramopoulos, kommissionsledamot i ett pressmeddelande.

Narkotikan har blivit mer tillgänglig via sociala medier, appar och darknet under de senaste åren. Samtidigt är utbudet på narkotikamarknaden brett, med hyfsat stabila priser, enligt rapporten. De som smugglar narkotika till Europa har fått större möjligheter att expandera sin marknad över internationella gränser. Det har också blivit allt vanligare med narkotika i postflödet.
– Konsumenter har numera tillgång till en mängd olika mycket starka och rena produkter till överkomliga priser, säger EMCDDA:s direktör Alexis Goosdeel.

I narkotikahandelns spår sprider också våld ut sig och EMCDDA och Europol menar att problem som tidigare härjat i narkotikaproducerande länder i andra delar av världen nu blir allt mer vanliga i Europa. Det kan handla om gängvåld, korruption och narkotikarelaterade mord.

Handeln med narkotika leder också till många miljöproblem genom avskogning och dumpning av kemiskt avfall.

Mer från Accent