Covid 19

Läkemedelsföretag försöker reparera anseendet

Företag som står åtalade för att ha orsakat USA:s opioidkris gör nu insatser för att stävja pandemin.

Men kritikerna är inte imponerade, utan menar att läkemedelsföretagen använder sig av situationen för att reparera sitt anseende. Samtidigt anser andra att läkemedelsföretagen nu behövs för att bekämpa coronasmittan och att rättegångarna riskerar att leda till att flera läkemedelsföretag går i konkurs. Det rapporterar NPR.

Johnson & Johnson är ett av de läkemedelsföretag som utpekats som medskyldiga till den pågående opioidkrisen. Nu har företaget gjort ett avtal med amerikanska staten där de i utbyte mot en miljard dollar ska försöka utveckla ett vaccin mot covid 19.

Detta räcker väl för att täcka upp de böter på en halv miljard dollar som Johnson & Johnson dömdes att betala i skadestånd för ett år sen av en domstol i Oklahoma. Företaget var då det första att dömas som medansvarigt till opioidkrisen på grund av sin vilseledande marknadsföring av opioidbaserade läkemedel.

Rättsprocesserna mot läkemedelsföretagen har stått stilla i flera månader på grund av pandemin, men har just börjat dra igång igen under de senaste veckorna.

Mer från Accent