Förebyggande

Folkhälsomyndigheten vill se mer samordnat ANDTS-arbete

Satsa på att skydda unga och stötta föräldrar. Det föreslår Folkhälsomyndigheten till Regeringen.

Folkhälsomyndiogheten har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur man kan utveckla politiken inom ANDTS (Alkohol, narkotika, dopning, tobak- och nikotinprodukter samt spel om pengar) och myndigheten har nu lagt fram sina förslag.

Myndigheten föreslår främst att man stärker uppföljning och tillsyn på ANDTS-området och prioriterar att skydda barn och unga. ANDTS-arbetet behöver samordnas med arbete för psykisk hälsa, suicidprevention och brottsförebyggande.

Man behöver också stärka förutsättningarna att arbeta systematiskt mot ANDTS på den lokala nivån. Folkhälsomyndigheten påpekar också att man inte får tappa anhörigperspektivet och bör fortsätta satsa på föräldrastöd.

– Genom de här konkreta åtgärdsförslagen vill vi synliggöra olika områden och utmaningar som är av vikt i den fortsatta utformningen av ANDTS-politiken, säger enhetschef Joakim Strandberg i ett pressmeddelande.

Folkhälsopolitikens mål är förutsättningar för en god och jämlik hälsa i befolkningen och utgör grunden för Folkhälsomyndighetens förslag.

Folkhälsomyndigheten påpekar att alkohol, narkotika och tobak står för en stor del av sjukdomsbördan och för tidlig dödlighet samt att olika socioekonomiska grupper drabbas olika hårt av ANDTS. Förutom att ska problem för individen så spiller också konsekvenserna av ANDTS-användning över på anhöriga och övriga samhället.

Sedan 2013 har anslagen till det ANDTS-förebyggande arbetet minskat från 298 till 92 miljoner kronor och det blev inte heller någon höjning av anslaget i regeringens senaste budgetproposition.

Mer från Accent