Opioidkris i USA

Fentanyl såldes med hjälp av mutor

Det amerikanska läkemedelsföretaget Insys Therapeutics anklagas för att ha mutat läkare i syfte att öka förskrivningen av fentanylspray.

Företagets ordförande John Kapoor och ytterligare fyra anställda vid företaget har efter en månadslång förhandling dömts för mutbrott av delstaten Massachusetts. De riskerar upp till 20 år i fängelse. Det rapporterar CBC.

Bland bevisningen finns en video där anställda syns dansa runt en av sina chefer som är utklädd till en sprejflaska med fentanyl. Vittnen har berättat hur attraktiva kvinnor anställdes som säljare för att locka in kunder. En av försäljarna rekryterades enligt vittnen på en strippklubb. Läkare över hela USA ska ha mutats för att öka försäljningen av företagets fentanyl. Mutorna betalades ut som betalning för föreläsningar som aldrig ägt rum.

Rättegången är ett av flera där amerikanska delstater stämt läkemedelsföretag som man anser vara ansvariga för den pågående opioidkrisen i landet. Domen skulle kunna leda till att fler delstater ger sig in i tvister med läkemedelsföretag, tror Andrew Kolodny som forskar om opioidpolitik på Brandeis University.
– Att bara dömma ut böter är inte nog för att hindra de här företagen från att döda folk i sin jakt på vinst, säger han till CBC.

USA har uppskattningsvis 2 miljoner invånare som är beroende av opiater, både i form av lagliga smärtstillande medel och illegala droger som heroin.

Mer från Accent