Covid 19

Coronaviruset stör internationell droghandel

Wuhan var centrum för produktionen av fentanyl i Kina. När staden stängdes hindrades också exporten av fentanyl.

Wuhan har tidigare varit ursprung för fentanyl och dess komponenter, som finner sin väg till missbrukare runt om i världen. Men den handeln har nu upphört tack vare coronaviruset, det skriver Los Angeles Times.

Wuhan blev centrum för det kinesiska utbrottet av coronavirus i januari. Nu märks effekterna av ända till de mexikanska kartellerna som för in fentanyl i USA. När flödet av varor och människor upphörde försvårades också frakten av de kemikalier som behövs för att framställa bland annat fentanyl och metamfetamin.

Trots att Kina vid flera tillfällen hävdat att de skulle stoppa exporten av fentanyl och dess komponenter så har kemikalierna fram tills nyligen fortsatt att säljas i stor skala. Det var först när Wuhan sattes i karantän i över två månader som flödet ströps. Producenter fick be om ursäkt på de hemsidor där kemikalierna sålts.

Förutom att de mexikanska kartellerna saknat de kemikalier som behövs för att framställa drogerna så har de även behövt möta ett annat problem. Coronakrisen har sedan i mars gjort det ännu svårare att ta sig in i USA då gränsen mellan de två länderna stängdes för all trafik som inte bedöms som nödvändig.

Som följd har nu priset på fentanyl och metamfetamin ökat kraftigt på gatunivå i USA. Samtidigt har stödgrupper för missbrukare haft svårare att mötas utan att riskera att sprida smitta.

Även smugglingen av kokain genom Sydamerika påverkas när rörligheten mellan länder begränsas. När kartellerna hotas ekonomiskt kan det leda till mer våld och kamp över marknadsandelar. I mars hade Mexiko fler fall av mord än under någon annan månad de senaste två åren.

Wuhans isolering upphörde den 8 april och vissa producenter har återgått till att saluföra fentanyl och dess komponenter online. Men Miguel Angel Vega, som skrivit om den mexikanska Sinaloakartellen i flera år, säger att organiserade kriminella i Mexiko redan börjat laborera med att framställa alla kemikalier som behövs för att tillverka fentanyl. Fram till nyligen var det enkelt och billigt att beställa varorna från Kina. Det är mycket möjligt att man nu letar efter sätt att göra produktionskedjan mindre sårbar.

Mer från Accent