Covid 19

Nedgång i narkotikabeslag efter coronautbrott

Tullverket tar färre privatpersoner med narkotika sedan coronasmittan ändrade vårt sätt att resa. Men godstrafiken rullar på relativt opåverkad.

Tullverket har inga siffror än, men skriver i ett uttalande till Accent att man har märkt en viss nedgång i antalet beslag under den senaste tiden. Det handlar främst om mindre beslag hos resande privatpersoner. Den typen av beslag är störst till mängden, och det är därför där som en minskning kan märkas först.

De stora beslagen görs i godstrafiken och där är det ännu svårt att veta om coronasituationen har någon påverkan. Till skillnad från det privata resandet går fortfarande godstrafiken relativt normalt.

Tullverket styr nu om sina resurser till att bevaka där man kan förvänta sig att de huvudsakliga flödena av narkotika finns. De skriver att man kan förvänta sig en ökning av kontroller i godstrafiken och i postflödet.

Angående alkoholsmugglingen skriver Tullverket till Accent att den i stort sett upphört under den senaste tiden.
”Det går inte att föra in stora mängder från Tyskland via Danmark till Sverige längre.”

I en intervju med TT säger Niklas Eklund, ordförande för Brukarföreningen i Stockholm, att tillgången på heroin i Stockholm har strypts och att priserna går upp. Desperata missbrukare har även börjat köpa heroin av sämre kvalité som man annars aldrig hade köpt.

– Det har kommit in svart, kladdigt heroin som är riktigt skräp och som bränner sönder venerna. Normalt köper folk inte det men nu finns det inget annat. Abstinenta petar i sig nästan vad skit som helst, säger Niklas Eklund till TT.

Han säger också att han oroar sig för att allt fler ska börja använda sig av fentanyl när heroin blir allt mer svårtillgängligt.
– Men de flesta vill inte ha det. Ruset är inte detsamma som med heroin och det är svårdoserat, säger Niklas Eklund.

Mer från Accent