Covid 19

Cannabisrök kan göra lungorna sårbara för coronavirus

Cannabisrökning kan göra lungorna mer mottagliga för coronaviruset enligt experter.

Hälsoexperter varnar för att regelbunden cannabisrökning kan öka risken för att bli sjuk av Covid 19, och även förvärra sjukdomssymptomen.

Därför bör de som använder cannabis i kombination med tobak vara särskilt försiktiga med sina vanor, enligt lungexperten Barry Make, vid National Jewish Health.

– Från Kina och Italien ser vi att människor som utvecklat Covid 19 och som haft en underliggande lungsjukdom får mer komplikationer och dör oftare. Så detta är en perfekt tidpunkt för att sluta röka, säger han till tidningen Insider.

Än så länge finns ingen sammanställd statistik på hur cannabisrökare drabbas av viruset jämfört med ickerökare. Däremot vet man att de som röker vanlig tobak drabbas hårdare, och flera experter säger därför att det är troligt att även cannabisrökning påverkar på ett liknande sätt.

Ytterligare en lungexpert och talesperson för amerikanska lungföreningen som Insider talat med, Panagis Galiatsatos, uppger att cannabis tenderar att förvärra en persons symptom jämfört med en ickerökares. Han menar att det beror på att cannabisrökning kan göra att celler i lungorna dör, och därför förvärras även coronasymptomen.

Dessa celler främjar vanligen avlägsnandet av bakterier och immunsystemets respons, vilket gör att färre sådana celler kan leda till luftvägsinfektioner.

– Vi vet att cigaretter och marijuana både orsakar celltoxicitet, förändringar i cellulär ämnesomsättning och cellbeteendet, så det skulle vara en biologiskt trovärdig förklaring att säga om du får en infektion från Covid 19, kommer du sannolikt att ha svårare symtom, som andnöd och lunginflammation om du röker, säger han till tidningen.

Även han varnar därför personer som använder cannabis och uppmanar till försiktighet.

–Om du får infektionen och har goda, friska lungor som inte påverkas varje dag av gifter, oavsett om det är från inhalerad marijuana, cigaretter eller e-cigaretter, då låter du dina lungor att uppnå bästa kapacitet för att försöka bekämpa infektionen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer