Aureum Life

Cannabisklinik kräver skadestånd

Aureum Healthcare kräver nu att Region Stockholm ska betala skadestånd till företaget. Regionens direktörer "skiter" i vårdskador, skriver deras VD.

Cannabisbolaget anser att Region Stockholm orsakar deras patienter omfattande vårdskada genom beslutet att dra in företagets förskrivningsrätt. Som Accent rapporterat tidigare hotas Aureum Healthcares klinik av stängning sedan Region Stockholm beslutat att dra in klinikens möjligheter att skriva ut recept.

I en skrivelse till regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning hävdar Aureum Healthcare nu att regionen orsakat deras patienter omfattande vårdskada. Detta genom att de tvingas avsluta sina behandlingar med medicinsk cannabis.

Aureum ifrågasätter om Region Stockholms beslut är lagligt, och säger sig överväga att polisanmäla de personer som undertecknat beslutet.

I ett pressmeddelande kommenterar Angelica Örnell, VD Aureum Healthcare AB, varför:

”Region Stockholms nedstängningsbeslut av Aureums vårdverksamhet är inte förenligt med svensk lag och än mindre är Region Stockholm rätt tillsynsmyndighet för ärendet. Om det idag med det vi nu vet ens kan kallas för ett tillsynsärende i lagens betraktelse, det som Region Stockholm nu sysslar med. Jag har förklarat för beslutsfattarna i regionen att om deras beslut om stängning av arbetsplatskod och därmed mottagningen, har och kommer skapa svår vårdskada hos mina patienter, men det skiter Regionens direktörer att lyssna på, dom ska bara stänga oss”.

Bakgrunden är att Region Stockholm den 7 september beslutade att dra in klinikens arbetsplatskod, vilken är nödvändig för att läkare ska kunna skriva ut recept. Beslutet gäller från den 10 oktober och kom efter att Aureum själva gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en av deras läkare skrivit ut narkotiska preparat till patienter utan att ha haft kontakt med dem. Läkaren har också brustit i journalföring.

Aureum Healthcare är inte en vanlig klinik. De vänder sig till patienter med tremor, multipel skleros (MS), cerebral pares (CP), neuropatisk smärta, epilepsi, stressbesvär och kroniskt trötthetssydrom (ME), men erbjuder inte de sedvanliga behandlingsformerna utan endast behandling med medicinsk cannabis. Läkemedel som företaget själva har för avsikt att producera framöver. 

Modellen har kritiserats från flera håll, men än finns inget förbud mot att bedriva verksamhet på det sättet.

Mer från Accent