Opioidkris i USA

Apotekskedjor pekas ut som medskyldiga till opioidkris

Flera amerikanska apotekskedjor har sålt stora mängder opioider i små städer utan att göra närmare kontroller.

I de rättsliga processer där amerikanska läkemedelsföretag ställts till svar för den pågoende opioidkrisen har apoteken än så länge flugit under radarn. Men nu pekas även apotekskedjor som CV, Rite Aid, Walgreens och Giant Eagle ut för att ha låtit krisen fortgå i nya handlingar som lämnats in till den federala domstolen i Cleveland. Det rapporterar New York Times.

Miljoner opioidpiller har lämnats ut på apotek i små samhällen där efterfrågan inte rimligtvis hade kunnat vara särskilt stor. Till exempel sålde Rite Aide i Painesville, en stad med knappt 20 000 invånare, mellan 2006 och 2014 4,2 miljoner doser oxykodon och hydrokodon. Rite Aides ledning betalade ut bonusar till de butiker som sålde bäst.

Enligt handlingarna, som lämnats in av två län i Ohio, har CVS samarbetat med läkemedelstillverkaren Purdue Pharma (som tillverkade OxyContin) för att utbilda sina anställda i att försäkra patienter och läkare om hur säkra opioidläkemedel är. CVS samarbetade även med Endo Pharmaceuticals för att uppmuntra kunder att fortsätta med sina opioidbehandlingar.

Företagen har inte velat prata med New York Times om anklagelserna utan hänvisar till tidigare uttalanden om att de bara fungerar som mellanhand mellan läkarna och patienterna. Men enligt federal lag har alla som handskas med läkemedel en skyldighet att rapportera misstänksamt stora beställningar. Apotekskedjorna har gång på gång bötfällts av det amerikanska läkemedelsverket men fortsatt att sälja stora mängder opioider.

Varuhusjätten Walmart, som pekas också ut i de nya handlingarna, skaffade sig ett system för att komma runt dessa regler. De lokala butikerna har sen 2012 haft en övre gräns opioider som de får ta in från den egna distributören. Men butiker kunde även köpa in opioider från andra distributörer för att fylla på sina lager.

Runtom i USA pågår tusentals stämningar mot läkemedelsproducenter som anklagas för sin delaktighet i opioidkrisen. Vissa fall har utsatts som representativa fall för att bedöma skuldfrågan och kan därefter komma att bli prejudicerande för de övriga fallen. I vissa fall har man redan nått en förlikning. De fall som rör apotekskedjor inväntar man nu utgången i de representativa fallen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer