När jag tillträdde som förbundsordförande var jag beredd på att jag skulle få ta mycket skit i sociala medier, i kommentarsfält kring debattartiklar, eller när jag står upp för vår syn på alkoholpolitik och vår solidaritet med människor på flykt. Mitt efternamn och mitt osvenska utseende kan med dagens snabba kommunikationsflöden vara en grund för att bli överöst med nedsättande kommentarer. Min beredskap berodde bland annat på att jag visste att min företrädare fick ta mycket skit när hon gjorde liknande uttalanden.
Så hur blev det då? Ingenting är mitt svar – och det förvånar mig. Den enda anledning jag kan finna till denna skillnad mellan oss är lika enkel som beklämmande: jag är man och min företrädare var kvinna.
Det faktum att jag är man gör att jag går fri.
Det faktum att jag är man gör att jag går fri. Jag har aldrig blivit benämnd som synonym med mitt kön. Ingen meningsmotståndare ifrågasätter min kompetens eller kunskap i de frågor jag och vi som organisation lyfter. Den mest nedsättande kommentar jag fått rörde ett alkoholpolitiskt uttalande. Då kommenterade en man (naturligtvis) att jag inte skulle uttala mig i dessa frågor, då jag ”har lika mycket erfarenhet av alkohol som en oskuld har av sex.”
Denna skillnad i bemötande gör mig uppriktigt ledsen då det uteslutande handlar om könstillhörighet, och att män tillåter sig att behandla det motsatta könet på ett sätt som de inte törs behandla andra män på. Min slutsats är att det handlar om något grundläggande skevt i vår syn på varandra. Att vi bemöter varandra helt olika beroende på köns-identitet känns verkligen inte som 2017. I ett modernt samhälle bör fokus ligga på innehåll snarare än yta. Hur en individ identifierar sig eller vem den väljer att bli kär i är individuellt och något vi alla bör försvara, oavsett om vi identifierar oss som kvinnor, män eller icke binära.
#metoo har startats av kvinnor, men ansvaret att komma tillrätta med problemen ligger hos oss som identifierar oss som män.
Vi vet att vårt samhälle inte är jämställt. När jag sitter och skriver detta har precis #metoo kampanjen rullat igång världen över. Kampanjen har dragits igång av kvinnor för att belysa problem och missförhållanden i form av kränkande behandling och övergrepp. Med tanke på alla kommentarer från kvinnor som blivit utsatta så är det en kampanj som verkligen behövs. #metoo har startats av kvinnor, men ansvaret att komma tillrätta med problemen ligger hos oss som identifierar oss som män. Nu har vi möjlighet ta tag i dessa livsviktiga frågor som i grunden handlar om vilken framtid vi vill bygga. Ett första steg är att vi män vågar prata med varandra om detta. Vi behöver stärka varandra och ifrågasätta den skeva kvinnosyn som leder till att kvinnor kränks. Vi män behöver fundera över hur vi bidrar till att upprätthålla dessa strukturer. För oss själva och för kommande generationer behöver vi en gång för alla ta itu med grundorsakerna och inte bara lindra vissa symptom.
Läs också Accents chefredaktör Ulrica Ambjörns blogg Låt #Metoo bli #Nomore även i nykterhetsrörelsen, och reportern Eva Ekeroths blogg Den farliga tystnaden.
Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:
»