Den farliga tystnaden

I efterdyningarna av Me too-kampanjen har en känd programledare polisanmälts för den numera berömda händelsen i badtunnan. Det är förstås bra, men det hade varit bättre om det skett när det hände. Alla vi som ser och ändå håller tyst är en del av brottet.

Jag fråntar inte programledaren ansvaret. Vuxna människor har fullt ansvar för sina handlingar, men ingen skulle komma på tanken att våldta en kollega inför sina arbetskamrater om han inte trodde sig komma undan med det. Ingen går heller från att alltid ha varit jämställd, och behandlat sina kollegor med respekt, till att plötsligt köra handen innanför trosorna på en av dem. Inte ens om han var full.

Gränsöverskridande beteende börjar med mindre förseelser som råa skämt och kommentarer. Om ingen markerar utan skrattar med, går undan eller håller tyst är det en uppmuntran. Så småningom blir skämten grövre och går över i kommentarer om utseendet och tafsande. Sannolikt sker det utan närvarande vittnen till en början, men tystnaden blir en bekräftelse på att beteendet är okej. När det sedan sker inför andra är det främst en maktdemonstration: ”Så här kan jag göra – och komma undan med det. Det kan inte ni.”

Tillfället gör tjuven. Alla blir inte tjuvar för att de har tillfälle, men långsam tillvänjning, hos både tjuv och omgivning, kan leda till större brott än om reaktionen hade varit en annan från början. Det tar inte ansvaret från tjuven, men om någon sagt ifrån kunde det kanske ha lett till att ett och annat framtida offer sluppit bli utsatt.

Ingen borde behöva brottas med frågan hur de ska tackla sina arbetskamraters oacceptabla, eller till och med olagliga, beteende. Det är inte åskådarna som försatt sig i situationen, och det är obehagligt och kan vara förenat med risker att agera. Ändå måste vi våga. Hur ska vi annars få stopp på övergreppen? Att hålla tyst är inte olagligt, men det är omoraliskt.

Läs gärna: Ulrica Ambjörns blogg, som bekräftar att övergrepp på kvinnor sker överallt, hela tiden och drabbar oss alla, och förbundsordförandens krönika ”Män måste våga prata med varandra”. #metoo

Mer från Accent