Vinproduktion

Gästkrönika: Det är inte bara konsumtionen av alkohol som är problematisk

Gästkrönikör Gabriel Kuhn tycker att nykterhetsrörelsen behöver göra mer för att lyfta arbetsvillkoren inom alkoholindustrin.

När vi pratar om alkoholhaltiga dryckers negativa konsekvenser pratar vi mest om konsumtionen. Det handlar om hälsoproblem, beroende och medberoende, och hur alkoholkonsumtionen påverkar vårt beteende, individuellt och i grupp. Men vi pratar sällan om produktionen av dryckerna, trots att alkoholindustrin är en av världens största. Enligt en ny studie av den ekonomiska researchinstitutionen Spherical Insights kommer den globala alkoholindustrins vinst att öka från 1 640 miljarder US-dollar år 2023 till 2 249 miljarder US dollar år 2033. Den europeiska marknaden kommer stå för en stor del av ökningen. En politisk lobby saknas inte. Inför EU-valet nu i juni släppte EFOW (”European Federation of Origin Wine”) ett manifest som beklagar EU:s tolkning av hållbarhet eftersom den ”fokuserar på miljön och hälsan medan den ignorerar ekonomiska och sociala dimensioner”.

Men hur ser den europeiska vinindustrin ut? I regionen Piemonte, där några av Italiens finaste och dyraste viner produceras, sliter afrikanska migrantarbetare för 3 euro per timme. Få av dem har ett giltigt arbetskontrakt. Den internationella humanitära organisationen Oxfam har samlat in många vittnesmål. Arbetsförhållanden framstår som katastrofala. Till och med tillgång till dricksvatten kan saknas under långa arbetspass i stekande sol. De flesta arbetare förmedlas av korrupta bemanningsföretag.

Liknande villkor upptäckte anställda hos Systembolaget när de för drygt 15 år sedan undersökte arbetsförhållandena på vingårdar i Argentina, Chile och Sydafrika. De anställda var aktiva i fackföreningen SAC Syndikalisterna och startade kampanjen Rättvis vinhandel. Kampanjen ledde till förändringar i Systembolagets inköpspolicy och högre krav på producenterna. Vingårdsarbetarnas rättigheter och fackliga organisering stärktes, framför allt i Sydafrika. Emil Boss, som var drivande i kampanjen, har dokumenterat den i boken Sydafrikanskt vin: en annorlunda vinbok.

Nykterister må tycka att en alkoholindustri med starkare fackliga rättigheter gör liten skillnad. Hela alkoholindustrin ses som ett problem och även om vissa aspekter inom den förbättras så försvinner inte dess negativa konsekvenser på samhället i stort. Ändå är det viktigt att poängtera att problemen inte bara ligger i konsumtionen utan också i produktionen. En gambisk vingårdsarbetare i Italien sammanfattade det väl: ”Själv dricker jag inte ens vin. Jag är muslim.”

Gabriel Kuhn
generalsekreterare för fackföreningen SAC Syndikalisterna
författare till två böcker om straight edge-rörelsen och medlem i IOGT-NTO

Mer från Accent