Expedition 50

Viveca Aldebert: Vi måste våga prata om arvodering

På lördag avgår Viveca Aldebert som distriktsordförande i Kalmar, men hon lämnar dörren på glänt för nya uppdrag. Dock vill hon lyfta frågan om arvodering av förtroendevalda.

– Det har varit ett toppenuppdrag, så det är med stort vemod jag lämnar, och jag vill inte sluta egentligen. Men jag förlorar för mycket på det ekonomiskt, säger Viveca Aldebert, som varit distriktsordförande i Kalmar de senaste fyra åren, och ledamot i styrelsen fem år.

Till vardags arbetar hon inom äldreomsorgen. Det är ett jobb med oregelbundna arbetstider, och när hon haft en ledig dag i veckan, har hon oftast fått lägga den tiden på det ideella arbetet. Ibland har hon också tagit tjänstledigt (utan lön) eller semester för att hinna med.

– Det är inte alltid självklart att min arbetsgivare kan ge tjänstledigt, och då måste jag ta av mina semesterdagar. Ordförandeposten för ett distrikt kräver sin person, och det kommer att krävas ännu mer när distrikten blir större, säger hon.

”Om vi ska få in alla typer av människor i rörelsen, som vi vill – studerande, skiftarbetande, och så vidare – då måste vi börja prata arvodering.”

Viveca Aldebert

IOGT-NTO går nu från 23 distrikt ill 8. I samband med det anser Viveca Aldebert att rörelsen måste börja diskutera arvodering av förtroendevalda.

– Det har varit olika i olika distrikt. En del har fått arvoden, andra inte en krona, säger hon och fortsätter:

– Man måste tänka på att det är nya tider nu och våga prata om ersättning. Visst, det är ett ideellt uppdrag, men det kräver så mycket tid. Om vi ska få in alla typer av människor i rörelsen, som vi vill – studerande, skiftarbetande, och så vidare – då måste vi börja prata arvodering.

Viveca Aldebert säger att det varit upp- och nedgångar under hennes tid som distriktsordförande. En stor förlust var när den dåvarande konsulenten i Kalmar hastigt gick bort.

– Det var svårt, för det var en person som var en förebild och mentor för mig. Vi fick börja om från noll, säger Viveca Aldebert.

”Jag har ofta känt frustration och känt mig otillräcklig i mitt uppdrag.”

Viveca Aldebert

– Under min period som ordförande har jag försökt hålla samman distriktet och föra medlemmarnas talan. Jag har också försökt marknadsföra den nya sammanslagningen av distrikten bland medlemmarna, vilket varken har varit lätt eller självklart. Jag har ofta känt frustration och känt mig otillräcklig i mitt uppdrag, säger hon.

I framtiden vill hon gärna komma tillbaka i någon form, eftersom det – trots allt jobb – är ett av de roligaste uppdrag hon haft.

– Jag gillar att tänka utanför ramarna och när det händer något nytt. Det har betytt mycket för mig, därför har jag offrat de där semesterdagarna. Men samtidigt känner jag en kluvenhet.

Nu tycker hon det är avgörande för IOGT-NTO att satsa på att bli en organisation som tydligare är till för sina medlemmar, och att rörelsen hittar nya engagemangsformer.

”För att hitta nya medlemmar måste vi våga kliva fram och säga: Det här är vi – du som medlem kan engagera dig för det du brinner för inom vår organisation”.

Viveca Aldebert


– För att hitta nya medlemmar måste vi våga kliva fram och säga ”det här är vi – du kan engagera dig för det du brinner för inom vår organisation”. Vi har gjort på samma sätt i 140 år, nu måste vi hitta nya former, och det måste alla jobba hårt för.

Det har varit för mycket fokus på förbundsnivå, anser Viveca Aldebert, som tycker att det nu är dags att satsa på distriktsnivå ”så att besluten kommer närmre medlemmarna”. Hon säger att det har känts som ett ”vi och dom” mellan distrikt och förbundsledning, där medlemmar kommit till henne och sagt att ”de bara bestämmer hur allt ska vara”.

– Mycket har varit toppstyrt, och det har stört en del medlemmar. Det kanske inte har varit lätt för förbundet att släppa bestämmandet till 23 distrikt, möjligen kan det nu bli lättare för dem att hantera 8. Många har känt att de inte blir sedda, men nu blir det möjligt.

”Om man är med i en IOGT-NTO-styrelse ska man vara stolt, för det är ett fantastiskt uppdrag.”

Viveca Aldebert

Framöver kommer Viveca Aldebert för egen del att ägna sig mer åt privata projekt och åt familjen. Samtidigt vill hon att folk ska fortsätta engagera sig i IOGT-NTO och våga ta förtroendeuppdrag.

– På distriktsnivå kanske vi måste kolla mer på vilka vi väljer, för vi har haft en del styrelser där arbetet haltat, där ett fåtal gjort jobbet. På föreningsnivå tycker jag alla ska våga vara med i en styrelse!

– Och om man är med i en IOGT-NTO-styrelse ska man vara stolt, för det är ett fantastiskt uppdrag, där man verkligen kan påverka om man vill. Vi ska vara stolta över det vi gör.

23 distrikt ska bli 8

IOGT-NTO:s kongress i Örnsköldsvik har beslutat att dagens 23 distrikt ska slås samman till åtta enligt förbundsstyrelsens förslag. Någon rösträtt för alla på distriktsårsmöten blir det däremot inte.

Få koll på kongressen

Nästa vecka är det dags för IOGT-NTO:s kongress. Här är några av de frågor som kommer att avhandlas.

Mer från Accent