Rörelsepusslet

Rörelsepusslet: IOGT-NTO:s utmaningar

Med över 25 000 medlemmar är IOGT-NTO ett ­pussel som består av många bitar. Accent har talat med sex medlemmar om nykterheten, medlemskapet och framtiden.

I en folkrörelse ska många viljor och erfarenheter fogas samman. IOGT-NTO firar 50-årsjubileum nästa år och i dagarna ska kongressen i Örnsköldsvik fatta viktiga beslut om organisation, ekonomi och arbetsformer för framtiden.

För att ge en ögonblicksbild av dags­läget i medlemsleden har Accent ställt tre frågor till sex medlemmar från olika delar av organisationen: Vad betyder nykterhet för dig? Varför har du valt att vara organiserad nykterist i just IOGT-NTO? Vad ser du som IOGT-NTO:s utmaningar framåt? Idag publicerar vi del 3 av 3.

Läs också:
Nykterhetens betydelse
Nykteristen och IOGT-NTO

Så ser jag på IOGT-NTO:s utmaningar

För Saara Koponen ligger de lokala ­frågorna närmast.

– Jag känner mig fokuserad på det lokala i Krokom, men det är klart att vi påverkas av det som händer med Expedition 50. Det blir ju väldiga avstånd när distrikt slås ihop och jag tror inte att engagemanget ökar, utan snarare tvärt om, när det blir så stort. Så utmaningen
är ju att fånga upp allas intressen – och det är en stor utmaning, säger hon.

Sigrid Söderholm. Foto: privat.

Sigrid Söderholm säger att svårigheten är att få personer att ställa upp på ideellt arbete.

– Det är många som vill komma på våra arrangemang, men det är inte så många som vill ta ett styrelseuppdrag eller komma med egna förslag på aktiviteter. Många drar sig också för att följa med när vi ska visa upp oss. Själv har jag tagit det som mitt livsverk.

Hon betonar vikten av att synas och berätta att IOGT-NTO finns.

– När vi har värvaraktiviteter ger det kanske inte alltid det resultat som vi hoppats i form av fler medlemmar. Men medan vi stått där har vi ju ändå pratat med många och fått berätta om vår verksamhet. Styrkan är att vi har ett tydligt medlemskap med krav på nykterhet och att vi har solidaritet och demokrati i grundsatserna.

Det är alldeles för få som känner till IOGT-NTO och vad vi gör.

Abdiaziz Mohamud Ali är även han inne på linjen att det gäller att nå ut.

– Det är alldeles för få som känner till IOGT-NTO och vad vi gör. Det behövs fler som går ut och berättar om organisationen och hur den fungerar. Vi försöker sprida kännedom om IOGT-NTO och jag är ofta ute och pratar med andra. Vi har översatt en folder till somaliska. De flesta somalier dricker inte alkohol så de borde kunna bli medlemmar, säger han.

Hilma Svedberg. Foto: privat.

Hilma Svedberg säger att det första som dyker upp i hennes huvud är Expedition 50.

– Men jag kunde egentligen inte bry mig mindre om det arbetet. Det enda jag kan tänka på är att vi går mot ett ­samhälle där människor i allt lägre grad väljer att engagera sig ideellt i föreningar, och det drabbar oss lika mycket som andra organisationer.

– Jag tror att det är mer och mer ditåt vi går; att om det inte ger mig något så vill jag inte vara med. Då blir det att man antingen känner att man vill missionera för nykterhet, eller så ska det vara något som ger mig något tillbaka, säger hon.

Vi måste utveckla medlemskap, metoder och kommunikation.

Anders Karlsson. Foto: Ulrica Ambjörn.

Anders Karlsson ser positivt på IOGT-NTO:s möjligheter att växa och frodas, men menar att det krävs förändring.

– Vi måste utveckla medlemskap, metoder och kommunikation, inte minst måste vi använda sociala medier mer för att nå ut med allt bra vi gör. Föreningarna kommer fortsatt att vara viktiga, men vi kan inte gå efter det ­automatiskt, och medlemskap bör till exempel följa med när man flyttar. Det måste bli socialt accepterat i ­IOGT-NTO att vara medlem utan att vara föreningsaktiv och gå på medlemsmöten.

Anna Fredriksson ser samma ut­maningar för IOGT-NTO som för andra folkrörelser.

– Utmaningen är att hitta en form för verksamheten som tilltalar människor i ett samhälle som ser helt annorlunda ut än när organisationen bildades. Hur det ska gå till har jag faktisk ingen aning om. Rent politiskt för frågorna runt nykterhet blir det tufft, jag sätter mitt hopp till de unga. De är kloka.

Rörelsepusslet: Nykterhetens betydelse

Med över 25 000 medlemmar är IOGT-NTO ett ­pussel som består av många bitar. Accent har talat med sex medlemmar om nykterheten, medlemskapet och framtiden.

Mer från Accent