Kongress 2021

”Vi är förberedda”

Maja Stojanovska gör sin första IOGT-NTO-kongress som ombud. Hon och hennes distrikt är peppade.

Nu är det bara timmar kvar till IOGT-NTO:s första digitala kongress. Maja Stojanovska från Enskede är ombud för distrikt Öst.

– Det känns jätteroligt. Jag är lite stressad över att inte missa något, det är så mycket som händer och olika länkar och delar av programmet att hålla reda på. Annars känns det bara jätteroligt. Det här är min min första IOGT-NTO kongress, annars har jag tidigare deltagit i flera kongresser med Movendi, Active och UNF.

”Man har lyckats göra ett program som är intressant och roligt, med olika delar där alla kan hitta något att delta i.”

Vad tror du om det digitala upplägget för årets IOGT-NTO-kongress?

– Jag tror att kanske inte blir riktigt lika roligt som när man träffas och hänger med varandra på riktigt. Men det verkar absolut som ett bra upplägg utifrån förutsättningarna. Man har lyckats göra ett program som är intressant och roligt, med olika delar där alla kan hitta något att delta i. Jag önskar att jag kunde ta hela veckan ledigt från jobbet, men det är inte så lätt just nu. Så jag följer med så mycket jag bara kan.

Hur gör ni i ert distrikt? Träffas ny fysiskt eller sitter ni var för sig?

– Jag är imponerad över hur bra det gått med samordningen i vårt distrikt faktiskt, och jag är tacksam för de som ordnat det. Vi har haft några möten redan med tematiska samtal och praktiska samordningar. Den sista var igår kväll och nu ska vi ha kongressavstämningar varje förmiddag klockan tio. Sen hörs vi igen på kvällen och pratar om dagens kongressförhandlingar. Sen har vi också en Whatsappgrupp där vi stämmer av med varandra under dagen. Så vi känner att vi är förberedda.

”Om IOGT-NTO ska bli en framgångsrik organisation i framtiden så måste vi våga prioritera om och satsa på det som behövs.”

Vilken är den viktigaste frågan för dig?

– Den strategiska inriktningen såklart och alla förändringar som kommer med den. Om IOGT-NTO ska bli en framgångsrik organisation i framtiden så måste vi våga prioritera om och satsa på det som behövs. Sen är frågan hur ombuden och medlemmarna tycker att vi når dit. Det kommer att bli en intressant debatt. Det är viktigt att vi är modiga nog att våga göra förändringar ifall vi ser att vår nuvarande inriktning inte fungerar. Då är det viktigt att vi kan ha hederliga diskussioner med varandra.

”Nattcaféet kanske jag också besöker några dagar.”

Kommer du delta i de sociala evenemangen som arrangeras runt förhandlingarna?

– Ja, jag kommer delta i några eftermiddagsföreläsningar förutsatt att jag inte har har andra möten på jobbet. Nattcaféet kanske jag också besöker några dagar. Jag skulle vilja vara med på morgonyogan, men jag är gravid i nionde månaden så jag vet inte om det kommer gå.

IOGT-NTO:s kongress öppnar idag 18.00 och kl 20.00 är det invigningsfest.

Mer från Accent