
Under vecka sju är det dags för den så kallade uppmärksamhetsveckan Spela roll. Kampanjen vill på både central och lokal nivå lyfta hur vuxna kan ge stöd till – och spela roll för – barn och unga som far illa. I Örnsköldsvik har man i flera år genomfört många aktiviteter under just den här veckan.
– Spela roll-veckan blir även ett tillfälle att visa barn och unga att det finns fler som har det jobbigt, att man är inte ensam. Det finns hjälp att få och det finns folk att prata med, säger Carita Näsström.
För tionde året i rad är hon för Junis räkning med i den lokala grupp som håller i Spela roll-veckan. Bakom kampanjen står även Örnsköldsviks kommun, Brå Örnsköldsvik, Rädda barnen, NBV, Svenska kyrkan och Elimkyrkan.
– Alla sjundeklassare i Örnsköldsviks kommun kommer få lyssna till en föreläsning med Trygga barnen. Det är ungefär 700 elever. Vi har fokuserat just på elevföreläsningar de senaste åren och har även haft besök av Maskrosbarn. Vi får väldigt positiv respons av besöken i skolorna.

Förutom eleverna brukar även elevhälsa och lärare delta på föreläsningarna.
– Det blir en möjlighet för elevhälsan att berätta att de finns som stöd för den som behöver. De kanske även får kontakt med elever som de inte känt till tidigare.
Utöver föreläsningarna i Örnsköldsviks alla högstadieskolor blir det även en offentlig föreläsning på onsdag kväll på kommunhuset Kronan. Ett annat exempel på samverkan inom Spela roll är en kunskapsdag för personal inom Göteborgs stad, som genomförs av bland andra Nätverket De glömda barnen och Göteborgs stad.
Mona Örjes, förbundsordförande i Junis – du sitter i den centrala grupp som planerar hela Spela roll-arbetet. Vilken roll har Junis i Spela roll?
– Vi som sitter i gruppen bidrar med olika kompetens och olika perspektiv. Utöver Junis ingår CAN, Hela människan, Nätverket De glömda barnen Västra Götaland, Unga Örnar och KSAN. Det är intressant att få göra det här tillsammans. Från centralt håll arrangerar vi fyra digitala seminarier som alla kan delta på.
De digitala seminarierna är gratis att ta del av och öppna för alla, men en extra viktig målgrupp är naturligtvis de som möter barn i sin yrkesroll eller som ideella ledare. På programmet står bland annat en föreläsning med Trygga barnens grundare Olivia Trygg Larsen och en presentation av Sandvikens arbetssätt att jobba på bred front för att nå barn i utsatthet.
Att flera aktörer samarbetar i den här frågan är väldigt positiv även ur ett lokalt perspektiv tycker Carita Näsström.
– Här i Örnsköldsvik är vi bra på samarbete kring olika frågor sedan många år. Kommunen är bra på att bjuda in civilsamhället. De ser en vinning i att vi är många olika grupper som samarbetar kring olika trygghetsfrågor. Ett annat exempel är nattvandring.
Mona Örjes, varför är det viktigt med en uppmärksamhetsvecka?
– Ungefär vart femte barn i Sverige har någon gång under sin uppväxt en förälder som dricker för mycket. Många av de här barnen mår dåligt. Det kan också få stora och allvarliga konsekvenser på lång sikt, och kan påverka dem hela livet.
Trots att det är så vanligt är det många som inte har en aning om hur barnen har det.
– Lärare, idrottsledare och andra kan inte tolka de signaler barnen sänder. Många vet inte vad de ska göra om de misstänker att ett barn far illa för att en vuxen dricker för mycket.
På Spela rolls kampanjsida finns tips och material att använda i exempelvis sociala medier för att sprida budskapet. Mona Örjes menar att det är viktigt att våga prata om alkohol och om beroende.
– Vi vill förmedla att det inte är något konstigt eller något man ska skämmas över. Barn och unga tror ofta att de är ensamma om att ha det så här, och de vet inte hur de kan få stöd.