Illustration: AnnaBella Gustafsson

Så ser nykterhetsåret ut

I IOGT-NTO-rörelsen pågår en mängd olika aktiviteter för människor i alla åldrar. Här är några av höjdpunkterna ett normalår.

Sommar

Midsommar
Firas nyktert i många föreningar landet runt. En klassiker är dans kring stången på IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg i Mölnlycke.

Kongress
I månadsskiftet juni-juli är det vartannat år kongress och folkfest i IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, och Junis (Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, genomför sin stämma på hösten). De år det inte är kongress ska det vara Engagemangsfestival. 2020 omvandlades den på grund av pandemin till digital Rikskonferens.

Almedalsdrinken
Somrig drink som lanserades av IOGT-NTO-rörelsen till politikerveckan i Visby 2012 och som satte agendan för alkoholfria mingel. I år lanserades därmed den tionde Almedalsdrinken.

Illustration: AnnaBella Gustafsson.

Sommarläger
Landet över arrangeras läger i IOGT-NTO-rörelsens regi. De presenteras på Junis sommarkarta.

Semesterboenden
I Sverige finns en rad nyktra smultronställen att besöka och övernatta på. Du hittar dem på nyktrasmultronställen.se. Går förstås i många fall att besöka även andra tider på året.

Höst

Fika för alla
Den 1 oktober inleds Fika för alla, där ambitionen är att synas i offentligheten, bjuda potentiella medlemmar på fika och berätta om nykterhetsrörelsen.

Illustration: AnnaBella Gustafsson.

Verksamhetsforum
I mitten av november är alla medlemmar välkomna att under en helg träffas, ha kul och få ny kunskap på IOGT-NTO:s folkhögskola på Verksamhetsforum, på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka.

Vinter

Vit jul
Vit jul är IOGT-NTO-rörelsens kampanj där vuxna uppmanas att fira julhelgen utan alkohol. En mängd roliga aktiviteter för stora och små arrangeras i hela landet.

Julresa med UNF
Ungdomens nykterhetsförbund arrangerar en uppskattad julresa till alperna, fylld med aktiviteter för unga.

Illustration: AnnaBella Gustafsson.

Spela roll
Samma vecka som Alla hjärtans dag infaller arrangerar Junis
med flera en uppmärksamhetsvecka fylld med seminarier för vuxna om barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket.

Vår

Årsmöten
Våren innebär bråda årsmötes­tider i föreningar och distrikt i IOGT-­­NTO-rörelsen.

Socialt forum
Ett arrangemang som brukar genomföras en helg i april-maj på Hjälmaregården i Sörmland, och som samlar medlemmar som vill umgås och pröva olika aktiviteter.

Folknykterhetens dag & vecka
Infaller på Kristi himmelsfärds dag. På senare år har den vuxit till en hel vecka, Folknykterhetens vecka, som firas i många föreningar, och som brukar ha olika teman. I år var kampanjen mot gårdsförsäljning i fokus.

Ladda ner en PDF-version av artikeln för utskrift. Eller titta på våra andra I fokus-artiklar här.

Mer från Accent