10 år med Almedalsdrinken

Drinken som satt agendan för alkoholfria mingel

För tionde året i rad presenteras IOGT-NTO-rörelsens Almedalsdrink. Här är årets recept – och historien bakom succén!

Linda Vismer var som ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, med och kläckte idén till den alkoholfria uppstickaren som 2012 tilldelades utmärkelsen Hetast i Almedalen. Idag är hon förbundsstrateg i IOGT-NTO och kan blicka tillbaka på en succé som varit banbrytande för det alkoholfria utbudet.

I februari 2012 satt en handfull personer som ville se en restriktiv svensk alkoholpolitik och spånade: Hur ska vi nå ut under politikerveckan?

– Plötsligt var det bara en som knäckte idén – vi ska väl göra en drink? Och alla spann vidare, berättar Linda Vismer.

”Vi tänkte: Hur kan ingen i alkoholindustrin redan ha kommit på ’Almedalsdrinken’?”

– Vi tänkte: Hur kan ingen i alkoholindustrin redan ha kommit på ”Almedalsdrinken”? Sedan var vi snabba med att varumärkesskydda begreppet, och såg till att det inte skulle gå att göra en spritdrink och kallades ”Almedalsdrinken vuxen-edition” eller något annat upprörande.

De tog kontakt med en bartender, som tog fram ett recept: jordgubb, lime, fläder och mynta. En fräsch, kraftfull smak, med färska bär, utan att vara för söt. Så var den första Almedalsdrinken född. En trevlig dryck – men också ett tydligt budskap, enligt Linda Vismer.

Ett glatt gäng har precis tagit emot utmärkelsen Hetast i Almedalen. Foto: Privat

– Vid den här tiden var Almedalsveckan en alkoholtät miljö, och känt för sina rosémingel. Det alkoholfria utbudet var uruselt i Sverige vid 2012. Jag tror det är svårt för oss idag att föreställa oss hur tråkigt och katastrofalt det faktiskt var – det är först de senaste åren som det exploderat, säger hon.

Till premiären i Almedalen hade de en ”Soberia”, en festlig mötesplats med scen och mingelyta. Bakom ett skynke snoppades över 7 500 jordgubbar till de totalt 2 500 drinkar som serverades. Gänget drog skrindor med is som inte fick smälta, och kämpade med konststycket att inte göra drycken för kolsyrebubblad.

Linda Vismer minns särskilt en händelse från det där första året, när den ideella organisationen Makthavare.se, ordnade ett hajpat mingel.

”Jag minns så väl hur drinken togs emot med glädje och pepp över att vi uppmärksammade frågan.”

– Inför detta hade vi skaffat 40 kilo jordgubbar, och blandat hundratals drinkar som stod redo när 500 personer vällde in i den stora ruinen. Jag minns så väl hur drinken togs emot med glädje och pepp över att vi uppmärksammade frågan, säger hon.

Rickard Möller och Nima Dervish serveras årets Almedalsdrink 2016. Foto: Ulrica Ambjörn

Hon minns också hur en journalist i Sundsvall fått nys om deras påhitt, och ville ha ett smakprov. Då gick Linda och köpte en termos, där hon hällde i drycken och skickade i ett paket på posten.

– Han hälsade sedan att drinken var god, men lite avslagen när den kom fram, skrattar Linda Vismer, som var involverad i arbetet med drinken fram till 2015. Andra året hade de bytt jordgubbar mot hallon, vilket också ställde till med en del problem.

– Just det året förekom ett virus – noroviruset – i frysta hallon. Det ledde till att vi var tvungna att koka alla hallon före servering. Jag hyrde ett litet hus i Visby, och varje kväll, efter att jag minglat, sprungit runt och fixat, var jag tvungen att gå dit och koka sju kilo hallon till nästa dag. 

Linda Vismer, idag förbundsstrateg på IOGT-NTO. Foto: Pressbild

Ett undermåligt alkoholfritt utbud gör att folk dricker mer alkohol än de egentligen vill, menar hon. Därför var Almedalsdrinken viktig och tongivande.

– Vi hade sånt sjukt självförtroende – och bara körde! Vi ville också belysa det orimliga med alkoholnormen och dess konsekvenser. Det är samhällsfarligt att alkoholdrycker uppmuntras och att somliga upplever att det inte finns andra val, säger hon.

Almedalsdrinken var inte bara viktig i ankdammen i Visby, konstaterar Linda Vismer. Efter politikerveckan åker många hem och sprider dess budskap.

”Vi hade rätt tajming och bra lagarbete. Om den kommit fem år tidigare tror jag inte folk hade varit redo.”

Hon tror att succén har en rad orsaker: Drycken var selfievänlig, det var lätt att ta ställning –  utan att hamna i konflikt med att vara alkoholkonsument  – och det var ett litet statement, oavsett politisk bakgrund.

– Dessutom var det en sjukt bra idé! Vi hade rätt tajming och bra lagarbete. Om den kommit fem år tidigare tror jag inte folk hade varit redo. Hade vi kommit fem år senare hade det inte varit en lika stor ögonöppnare. Vi hade en perfekt lucka och lyckades skapa en hajp, säger hon, och fortsätter:

– Drinken har banat väg, och blev en av pionjärerna, för det alkoholfria utbudet. Den var då som nu en politisk symbol – både för problemet och lösningen.

Så blandar du jubileumsdrinken 2021

Örjan Åstrand, bartendern bakom Almedalsdrinken, har precis skapat den tionde i rad. Eller rättare sagt: en drinkmix att blanda flera drinkar utifrån – allt efter tycke, smak och sammanhang.

Almedalsdrinken 2021 består av koncentrerad drinkmix med smak av hallon och persika, som kombineras med ytterligare ingredienser. Receptet är för en bas för 30cl mix, som räcker till 6-7 drinkar.

Almedalsmix

20 cl outspädd hallon/persikodryck.

5 cl outspädd apelsinjuice.

5 cl agavesirap.

15 ml/3 teskedar citronsyrelag.

Recept för agavesyrup

1 del ekologisk Agavesirap. 

En del vatten.
Blanda och värm i kastrull. Låt sedan svalna.

Recept för citronsyrelag

1 del Citronsyra. 

En del vatten.

Blanda i en skål tills citronsyran löst upp sig.

Fyra mixrecept för Almedalsdrinken 2021

Se till att du har fina och festliga glas, mycket is och fin frukt till dekoration. Blanda i valfri mängd av Almedalsmixen och kombinera med något av våra utvalda drinkrecept.

The Spritz. Foto: Anna Simonsson

The Spritz 

8 cl alkoholfritt bubbel. 

8 cl sodavatten. 

Limeskiva och skal. 

Blanda Almedalsmixen i ett glas med mycket is fyll på med alkoholfritt bubbel och sodavatten. Skär skivor av Lime och lägg i. Dekorera med skal.

Friskis. Foto: Anna Simonsson

Friskis 

16 cl smaksatt bubbelvatten, valfri smak. 

Apelsinskal och skivor.

Blanda Almedalsmixen i ett glas med mycket is. Fyll på med smaksatt bubbelvatten av valfri smak. Skär skivor av apelsin med skal och lägg i.

Normand. Foto: Anna Simonsson

Normand

16 cl torr cider av valfri smak. 

Skiva Carambole eller Lime.

Blanda Almedalsmixen i ett glas med mycket is. Fyll på med torr cider av valfri smak. Skär skivor av carambole eller lime och lägg i.

Aqua 

Vatten efter smak. 

Skivade jordgubbar, lime och svartpeppar.

Blanda Almedalsmixen i ett glas med mycket is. Fyll på med vatten efter eget tycke, skiva jordgubbar och lime i. Toppa med svartpeppar. 

Mer från Accent